Twitter'da Mukaddime Şaşkınlığı

Haber: edebiyatfatihi.net 

Batılıların ‘Büyük Bilge’ olarak tanımladığı İbn-i Haldun'un kaleme aldığı ve tarih, iktisat, sosyoloji, siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşleri içinde barındıran bir başyapıt olan Mukaddime bu akşam saatlerinde Twitter'da gündem oldu.
Twitter Mukaddime Neden TT oldu?

TT listesinin 3.sırasında Mukaddime'yi gören Twitter kullanıcıları şaşkınlığını gizleyemedi. Cumartesi akşamları genelde futbol karşılaşmaları gündem olurken bu sefer İbn-i Haldun'un Mukaddime adlı eserinin gündem olması şaşkınlıkla karşılandı. Konuyla ilgili çok sayıda twit atıldı.

İşte o twitlerden bazıları:







Mukaddime'nin Önemi Nedir?

İbn Haldun’un arkasında bıraktığı en değerli eseri olan Mukaddime İbn Haldun’un el-İber adlı dünya tarihinin giriş kısmıdır. Gerek el-İber’den ve gerekse diğer yazmış olduğu eserlerden daha çok ilgi görmüş ve ayrı bir kitap olarak basılmıştır.
El-İber’in “Mukaddimesinde tarih ilminin önemine, tarih yazımında takip edilen usullerin araştırılmasına, tarihçilerin düştükleri hatalara, sahip oldukları asılsız kanaatlere ve bunların sebeplerine temas etmiş, tarih ilminin kapsamlı bir tarifini yaparak kendi tarih anlayışını ortaya koymuştur.
“Beşeri ümran ilmi” adını verdiği yeni ve özgü bir ilim dalı kurduğunu, kendisinden önce bu alanda hiç kimsenin çalışma yapmadığını ve bu ilmi kurarken kimseden faydalanmadığını belirten İbn Haldun, güttüğü amaç ve buna ulaşmak için izlediği yöntem hakkında da sağlıklı bilgiler verir. ( Bu kısım tarihvedunya.blogspot.com adresinden alınmıştır)


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar