6 Ara 2017

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 132-137. Sayfa Cevapları

Reklamlar

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 132-137. Sayfa Cevapları

SAYFA 132

4. METİN: İslami Dönem Türk Destanları (Battalname)

Metne Hazırlık

1. Bedir Savaşı ile ilgili neler bilmektesiniz? Anlatınız.
Cevap:
     Bedir Savaşı, 624 yılında Müslümanlarla Mekkeli müşrikler arasında olmuştur.
Bedir Savaşı Müslümanlar tarafından kazanılmıştır.
Bedir Savaşı İslam ordusunun ilk zaferi olup Müslümanların kendilerine olan güvenlerini arttırmıştır

2. Türk sinemasında canlandırılan Seyyid Battal Gazi karakteri hakkında neler bilmektesiniz? Anlatınız.

SAYFA 137

• Metin Soruları
1. Battalname adlı metindeki ana düşünce nedir? Açıklayınız
Cevap:
     Seyyid Battal Gazi kahraman, yiğit bir savaşçıdır.

2. Metindeki ana kahramanı ve bu kahramanın özelliklerini yazınız.

Cevap:
      Metindeki ana kahraman Seyyid Battal Gazi'dir. Düşmanlarının  bile yiğitliğini övdüğü genç, çok cesur, çok  güçlü, sağlam, mert, dürüst, güleryüzlü, iyi huylu bir savaşçıdır.

Maneviyatı çok güçlüdür, zor şartlarda bile namazını kılar, diğer askerlere imamlık yapar. Şarap içmez, harama asla bulaşmaz. Kafirleri İslam'a davet eder.

Aynı zamanda âdildir. Aldığı ganimetleri herkese eşit paylaştırır. Aldığı ganimetleri fakir fukaraya paylaştırırken kendisine bir tane bile bırakmaz. Hiçbir zaman umutsuzluğa düşmez, hiç kimseye boyun eğmez. Aşamayacağı engel yoktur.  Savaş onun için geçici bir olay değil, bir hayat tarzıdır.

www.edebiyatfatihi.net GÜNCEL ve KALİTELİ

3. Battalgazi’ye ait olağanüstü özellikler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:
    Yeri göğü inleten nara atması: Öyle bir yüksek sesle nara atar ki duyanlar yer ile gökyüzü birbirine çarptı sanır.
Tek bir darbeyle kalkanı paramparça etmesi
Tek başına bir sürü düşman askerini yenmesi

4. Battalgazi’nin bu denli güçlü ve yenilmez oluşunun sebebi nedir? Açıklayınız.
Cevap:
   Bedensel özelliklerinin yanında maneviyatının da güçlü olması

5. Ahmer’in Battalgazi’ye saygı duymasının nedeni nedir?

Cevap:
    Genç olmasına rağmen çok güçlü ve yiğit bir savaşçı olması

“Battalname İslami alanda ortaya çıkan ilk destandır. Battalgazi ve diğer İslami dönem destanlarında
Hz. Muhammed (A.S.) dönemindeki olay ve menkıbelerden uyarlamalar bulunmaktadır. Mesela Battalgazi’ye Cafer ismi, Caferi Tayyar isimli kahramanlığıyla meşhur sahabeden etkilenerek verilmiştir.”
6. Battalgazi destanına etki eden İslami ögeleri tespit ediniz.
Cevap:
     Tevhitler, tekbirler getirmeleri
     Abdest almaları, namaz kılmaları
     Allah için savaşmaları
     Kafirleri İslam'a davet etmeleri

Eleştirel Okuma
1. Okuduğunuz metni Altay-Yaratılış destanı ile konu ve dünya görüşü bakımından karşılaştırınız.
Cevap:
     Altay-Yaratılış Destanının konusu evrenin ve insanın yaratılışıdır, Battalnamenin konusu Seyyid Battal Gazinin kahramanlıklarıdır.


Seyyid Battal Gazi'de savaş Allah için yapılmaktadır ve metinde İslami ögeler hakimdir. Yaratılış Destanı'nda evrenin ve insanın yaratılışıyla ilgili mitolojik motifler ön plandadır. 

“Türk destanı Battal Gazi’nin muhtevasında, türlü devirlere ait savaşların sahneleri yer almaktadır.
Olayların ağırlık merkezini de Malatya Müslüman emirliğinin Bizans’la yaptığı çarpışmalar meydana
getirmektedir. Başarısının temelinde ise samimi inancı, kendini hem bilek gücü hem de yürek gücüyle
hareket etmesi yatar. Eser, bu yönüyle hem o dönemler hem de sonraki zamanlar için Müslüman askerlerine büyük bir motivasyon sağlamıştır. Dahası, asırlar boyu hem askerler hem halk her evde okunarak mili dayanışmanın, yiğitlik duygularının yeşertilmesinde etkili olmuş, kahramanı Battal Gazi de gençliğe bir ‘rol-model’ insan olmuştur.”

2. Yukarıda Battal Gazi Destanı ile ilgili verilen bilgileri destan metninden yola çıkarak değerlendiriniz.
Cevap:
     Battal Gazi destanı İslami dönemin ilk destanıdır. Bu destan  hem yaşandığı dönemler hem de sonraki zamanlar için Müslüman askerlerine büyük bir motivasyon sağlamıştır. Asırlar boyu milli dayanışma ve yiğitlik duygularının yeşertilmesinde etkili olmuştur.

3. Metindeki değerler, günümüz Türk toplumunun değerlerine uygun mudur? Açıklayınız.
Cevap:
     Kahramanlık, adaletli olma, cesaret gibi değerler günümüz Türk toplumunda da kabul gören ve yüceltilen değerlerdir.
Diğer Sayfalar için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız...

10.sınıf Türk dili ve edebiyatı kitabı cevapları 2017-2018,Biryay Yayınları,Yeni Kitap Cevapları Sayfa, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156,, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, ve diğer Ders Kitabı sayfalarına buradan göz atabilirsiniz.

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon