Servetifünun Döneminin Edebi Zevk ve Anlayışı Nasıldır?

Servetifünun kuşağı, Tanzimat’ın sanatta estetiği ön plana alan ikinci dönem sanatçılarının hazırladığı bir edebi zevk ortamı içinde büyümüşlerdir. "Abdülhak Hamit - Recaizade Mahmut Ekrem - Samipaşazade Sezai Mektebi" diye bilinen bu kuşak sanatkârlarının edebiyatımızdaki önemi, sanatın işlevini faydacı bir anlayıştan daha estetik bir düzeye çekme çabalarıdır.

Topluluğun alt yapısını Rezaizade Mahmut Ekrem hazırlamıştır. "Sanat , sanat içindir" anlayışıyla hareket ettiler. 

Servetifünuncular, estetiğe önem verdikleri için dili zenginleştirmeye çalıştılar. Bu yüzden duygu ve düşüncelerine eşlik edecek Arapça ve Farsça kelime ve tamlamaları kullanmaktan çekinmediler.
Servetifünuncuların  dili fazla külfetli ve aristokrat bir dildir.Yazılarında süslü cümleler kullanarak, zarif, ahenkli, fakat işitilmemiş kelimeler sıralamak hevesindedirler.

Batı edebiyatını özellikle Fransız edebiyatını çok yakından izleyen Servetifünuncular, Parnasyenlerin yeni kelimeler, yeni kavramlar, yeni hayaller ile yeni ahenk yaratmak düşüncesini benimsediler. Bu anlayıştan hareketle Arap ve Fars sözlüğünden yararlanmakta sakınca görmediler. Buldukları kelimeler bakımından eski olmakla beraber, getirdikleri kavramlar yenidir.








Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar