Ömer Seyfettin Beynamaz Hikayesinin Konusu, Özeti, Olay Örgüsü, Kişiler, Yer ve Zaman

BEYNAMAZ 

Özeti:

Hacı İmam biraz ihtiyarca, küçük çakır gözlü mübarek, dini bütün bir adamdır. 17 senedir yaşadığı köyde herkesi namaza alıştırmış son derede takvalı bir adamdır. O sıralar köyde bir kuralık olur. Köylü ihtiyarlardan biri yağmur duası için Hacı İmam'a gelir. Hacı İmam da bu köyde Gavur Ali olduğu sürece Allah dualarımızı kabul eder mi der. Gavur Ali, köyün biraz dışında yaşayan, koyun ticaretiyle uğraşan, bekar, hısım akrabaya dargın, küfürbaz, korkusuz, hayatında bir kez olsun camiye gitmeyen beynamazın biridir.

Hacı İmam kafasına koymuştur bir gün Gavur Ali'yi namaz kılmak için ikna edecektir. Gavur Ali'nn ağılına gider. Fakat Gavur Ali gelen kişinin Hacı İmam olduğunu anlayınca köpeği Zok'u üstüne salar, köpekten güç bela kurtulan Hacı İmam, Gavur Ali'yle konuşmak ister. Gavur Ali önce buna yanaşmaz ama Hacı İmam'ın az zamanda koyunlarının iki katına çıkmasını ister misin? sorusunu duyunca Hacı İmam'la konuşmaya ikna olur.  Bu, nasıl olacak sorusuna ise Hacı İmam "Namaza başla. Koyunların iki misli daha artmazsa yine namazdan vazgeç, ama bir kere dene din kardeşiyiz, sen de bizim köyün evlâdısın."  cevabını verir.

Hacı İmam'ın teklifini kabul eden beynamaz Gavur Ali, namaza başlar ve kısa zaman içinde alışır. Artık mevlitlere, namaz sonrasındaki kahvedeki sohbetlere bile katılmaktadır. Gel zaman git zaman Allah öyle bir yağmu yağmur bereketi verir ki yağmur iki ay boyunca hiç dinmez. Her tarafı sel götürür. Bu esnada ilginç olaylar olur. Gavur Ali'nin koyunları teker teker ölmeye başlar. Kala kala elli koyun kalır. Gavur Ali Hacı İmam'a Hani  bizim koyunlar çoğalacaktı diye çıkışır. Hacı İmam, "Sen kalbini sağlam tut. Allah, ellinin yerine yüz verir, sonunda göreceksin..." diye teselli eder.

Fakat koyunlar habire ölmeye devam eder. Yalnızca koyunları değil köpeği Zok da durduk yerde ölmüştür. Gavur Ali'nin tepesinin tası atar, tekrar namaz kılmamaya başlar. Bütün koyunlarını kaybeden Gavur Ali, Hacı İmam'a nasıl olup da inandığı için çok dövünür ve bir sabah, ezan okunurken  köyü terk eder. edebiyatfatihi.net hazırladı

KİŞİLER:

Hacı İmam: Biraz ihtiyarca, çok rahattan semirmiş, küçük, çakır gözlü mübarek bir adamdır. Bütün köylüyü cemaatle namaz kıldırmaya alıştırmıştır.

Gavur Ali: Hayatı boyunca bir kez namaz kılmamış beynamazın tekidir. Bekar, hısım akrabaya dargın, korkusuz, geçimsiz, gözü maldan mülkten başkasını görmeyen biridir. 

Diğer kişiler köylüler, çoban çocuk...


Mekan: Hikayedeki olaylar, Doğardı adındaki bir köyde geçmektedir. Köydeki halk bir tek kişi dışında çok dindar olduğu civar köylüleri bu köye Sofular adını takmıştır.

Zaman: Hikayedeki olaylar geniş bir zaman diliminde geçer, "Bir gün" gibi belirsiz zaman ifadeleri geçmektedir.

Anlatıcı: Olaylar, İlahi bakış açılı hakim anlatıcı tarafından anlatılmıştır. Anlatım III.tekil kişilidir.

Yazar Hakkında:

Ömer Seyfettin edebi kişiliği ve tüm eserleri

Diğer Ömer Seyfettin hikaye incelemeleri için tıklayınız


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar