Mustafa Kutlu İyiler Ölmez Hikaye Kitabının Konusu, Özeti, Teması, Karakterler ve Özellikleri, İncelemesi

Mustafa Kutlu
İyiler Ölmez
Dergah Yayınları
1.Baskı Ekim 2016
151 Sayfa 

Fatih Kutay /edebiyatfatihi.net 

Mustafa Kutlu'nun 2016'da çıkan "İyiler Ölmez" adlı hikaye kitabında  bir Anadolu kentinde bir  kahvehanede yolları kesisen  dört kader ortağının hikâyesini anlatıyor. Bu dört kişiden  üçü sevda vurgunu biri de felek vurgunu yemiştir.  "Karşılıksız yapılan iyilik, merhamet" temalarını merkeze alan bu kitapta  Mustafa Kutlu, yine  son derece yalın ve sade bir üslupla  yer yer iç konuşma ve çokça diyalog tekniğinin kullanıldığı bir anlatımı tercih etmiş.

"İyiler Ölmez" kitabında Mustafa Kutlu; Sıtkı, Civan, Fotoğrafçı Sarhoş Mustafa, Doktor, Dörtler Makamı taşıyan başlıklarla hikayeyi kurgulamış. Hikaye karakterlerinin hayat hikayelerini  ayrıntılı bir şekilde anlatan  Kutlu, hikayedeki yan karakterleri de es geçmiyor. Hepsini detaylı bir şekilde aktarıyor.  Hikayedeki her bir karakter eski Yeşilçam filmlerinden çıkmış gibi... Kitabı okurken bir Yeşilçam filmi izliyor gibi hissediyorsunuz.


Hikayenin ilk bölümü olan "Sıtkı"da Anadolu'dan İstanbul'a göç edip kapıcılık ve ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlamaya çalışan yoksul  bir ailenin tek çocuğu olan Sıtkı'nın müthiş ressamlık yeteneği ve bu yeteneğinin  harcanması anlatılıyor. Hikayede  Mustafa Kutlu'nun olay akışını kesip müdahale ederek kendi kurgusuna itirazı da ilginç bir anlatım tekniği olarak öne çıkıyor.

İkinci bölüm "Civan" başlığını taşıyor. Evliliğin ilk aylarında iyi  anlaşan bir anne babaya sahip Civan, sonraki zamanlarda alkolik olan  babasının dayaklarına daha fazla dayanamayıp  aynı mahallede başka bir adamla Almanya'ya kaçan annesinin ardından mahalledeki Kör Maklube tarafından büyütülen bir çocuktur. Serpilip büyüyen bir delikanlı olan Civan pek çok işte çalışır, Destegül isimli bir kıza aşık olur; fakat fakir olan Civan'a kızı vermezler. Civan mahalledeki iyi insanların destekleriyle kendi işini kurar ve hayatına devam eder. Ressam Sıtkı'yla da Hacı Kadir'in kahvehanesinde tanışır.

Fotoğrafçı Kör Mustafa adlı bölümde Mustafa'nın hikayesini okuyoruz. Babası adliyeden emekli Mustafa'nın  babası İhsan Bey daha sonra birinin yardımıyla fotoğrafçı olur. Mustafa annesini altı yaşında kaybeder. Sonra babası başka bir kadınla evlenir ama evlendiği kadın eski kocasıyla görüşmeye devam etmektedir. Mahalledeki söylentiler artınca İhsan bey duyduklarının doğru olduğu görür ve adamı öldürür.  Hapse girer, Mustafa'ya babasının arkadaşı olan kalfa bakar. Mustafa'nın gözlerindeki rahatsızlık artar, neredeyse göremeyecek hale gelir. Kendini alkole veren Mustafa'ya "kör mustafa"lakabını takarlar. Evlenmek istese de kimse Mustafa'yla evlenmeye yanaşmaz.

Sıtkı'yla Mustafa'nın yolu da Mustafa'nın fotoğrafçı dükkanında kesişir. Bir fotoğrafını büyütmek için dükkana gelen Sıtkı'yla  Mustafa daha sonra arkadaş olurlar.

Ekibin dördüncü kişisi olan Doktor da bu bölümde olay akışına dahil olur. Doktor cuma günleri hastalara ücretsiz bakan merhametli ve iyi bir insandır.

Doktor başlığıyla verilen doktorun tüm hikayesi yine ayrıntılarıyla anlatılır. Onun da iç burkucu bir hikayesi vardır, yanlış bir evlilikten son anda dönüp tayin isteyerek kendini bu Anadolu kentinde bulur ve Hacı Kadir'in kahvehanesine gelir. Diğerleriyle de burada tanışır. İstanbul'daki annesinin isteğiyle cuma günleri hastalardan para almayan doktor tüm şehrin gözdesi halinde gelir. Hastane bahçesine meyve ağaçları dikmek ister. Yanına aldığı üç kişiyle meyve fidanı almaya gittikleri bir gün arabasıyla kamyonun altında kalırlar ve yanındakilerle beraber ölür. Bunun üzerine  mezarları yapılır.  Adı da "Dörtler Makamı" olarak kalır.   Dörtler'i rüyasında gören bir ziyaretçi bu makamın üzerine  bir türbe yapar.  Ve hikaye anlatıcının şu notuyla biter. “Böyledir. Bizde iyiler ölmez. Evliya olup aramızda yaşarlar.




Yazıya Tepkini Göster!

2 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Ya ne kadar güzel anlatmışsınız, teşekkürlerx-)

    YanıtlayınSil
  2. Harika anlatım, teşekkürler...En kısa zamanda ben de okuyacağım :)

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar