Elif ve Vav harfinin kültürümüzdeki yeri nedir?

Elif ( ا ) Harfinin Kültürümüzdeki Yeri
 Elif, Kur’an alfabesinin ilk harfidir o, aynı zamanda ilk mahreç, yani ağız boşluğundan çıkış yerleri itibariyle de harflerin ilkidir. Elif, alfabenin ilk harfi olduğu gibi diğer harflerin de sebebi ve kaynağıdır.Elif gerek yazılışındaki incelik ve zarâfet şeklinden ve hat sanatının özelliklerinden, gerekse taşıdığı sembolik anlamlardan hareketle Türkçemizde çeşitli mazmunlara ve zarif nüktelere kaynaklık yapmıştır. Birçok deyimler “elif” ile ifade edilmiştir.

Elif ister harf, ister sayı olsun daima dik yazılır. Öte yandan tasavvuf geleneğinde elif, “Allah” ın “Bir”liğini ifade eden bir sembolüdür. Buna göre bütün harfleri, onların sebebi ve kaynağı olan elifte görmek, bütün varlıkları Allah da görmek demektir. Çünkü elif harflerin evveli olduğu gibi Allah da bütün varlıkların evvelidir. İşte bu yüzden elifi bilmek her şeyi bilmek demek oluyor.

Hattatların elinde Elif çiziliş güzelliği ile bir sanat şaheserine bürünmüştür. Hem dilde doğruluğun ve dürüstlüğün simgesi, hem de kızların ince, zarif ve endamını belirten milli bir isim olmuştur.

Elif kültürümüzde tasavvufi ve edebiyatımızda âşıkâne birçok anlamlar yüklenmiştir. Edebî simge olarak da birçok kavramı çağrıştırmaktadır. Allah, vahdet, doğruluk, âdem ve âşık gibi tasavvufi simgeler elife yüklenir. Bu simgeler toplum yaşantısından alınmış olup kültür normları hâline gelmiştir.

VAV HARFİNİN KÜLTÜRÜMÜZDEKİ YERİ

İlahi anlamıyla bilinen vav, bir yandan anne karnındaki bebeğin duruşuna benzetilirken bir yandan da secde etmiş insana benzetilir. Secde halindeki insan da kulluğu hatırlatır bize ve en çok da kimin kulu olduğumuzu hatırlatır…

Allah’ın birliği (vahid) anlamına da gelen bu harf, genellikle “elif” ile bütünleştirilip kullanılır. Bu da “elif gibi dik durmayı da vav gibi secde etmeyi de bilen insan” için kullanılan bir kavramdır.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar