Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi Şiiriyle Saf (Öz) Şiir Geleneğini Sürdüren Şiirleri karşılaştırıp benzerlik ve farklılıklarını yazdık... edebiyatfatihi.net


FARKLILIKLARI

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde duygudan ziyade fikir ön plandadır, eserler didaktiktir.
Saf(öz) şiir geleneğini sürdüren şairler şiirde didaktikten uzak durmuşlar, musikiden yararlanmışlardır.

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde Türkçülük (Ziya Gökalp, M.Emin Yurdakul) ve İslamcılık (M.Akif Ersoy) gibi fikir akımları şiirde etkili olurken saf şiirciler her türlü ideolojik eğilimin dışında kalıp okurda sadece estetik haz uyandıracak şiirler yazmayı amaçlamışlardır. 

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde milliyetçilik, milli kültür, milli konular işlenirken saf şiirciler, ölçüden ve uyaktan kopmadan şiirin konularını bireyselliğe ve düşselciliğe yaslandırmışlardır; aşk, ölüm, yalnızlık, metafizik gibi tüm insanlığı ilgilendiren konuları işlemişlerdir.edebiyatfatihi.net

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde sanat toplum içindir anlayışı hakimken saf (öz) şiir geleneğini sürdüren şairler şiirin toplum için değil sanat için olduğunu iddia ederler ve şiirlerini sanat için yazarlar.

Milli edebiyat dönemi şiirinde  yalın bir dil kullanılmış halkın konuşma dili esas alınmıştır. Sanatlı söyleyiş ikinci plana atılmıştır.  Saf şiir geleneğini sürdüren şairlerde anlam ikinci plana atılmış şiirler duyulmak ve hissedilmek için yazmışlardır. 

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde imgelere çok başvurulmamış, kullanılan imgelerin ise kolay anlaşılır olmasına dikkat edilmiştir, Saf şiir geleneğini sürdüren şairler imgelere yönelmişlerdir. 

Milli Edebiyat Dönemi şiirlerinde şairler  halk edebiyatı kaynaklarına yönelmişler, hece ölçüsünü kullanmışlardır. Saf şiir geleneğini sürdüren şairler ise hece ölçüsünü modern şiir geleneğine yaklaştırmışlar, ancak hecenin durak sınırlandırmasından da şiiri kurtarmışlardır.

BENZERLİKLERİ:

Hece ölçüsünün kullanılması
Ahenkli bir dil kullanılması







Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar