Akıncı Şiirindeki Milli ve Manevi Değerler, Olağanüstü Ögeler

Türk edebiyatının en büyük şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı şiirlerinde Türk ve Osmanlı tarihine özel bir önem verdi. O, bize tarihten sesler getirdi, milli duygularımızın en yükseğini güçlü bir duyarlılıkla anlattı.

Yahya Kemal Beyatlı "Akıncı" adlı şiirinde Tuna boylarını aşarak Avrupa içlerine akınlar yapan eski Türk akıncılarının ağzından söyleniyor.

Şair bu kahramanlık duygularını sanki  akıncılar içinde yaşamışçasına güçlü bir dil kullanarak yazmıştır şiirini... edebiyatfatihi.net

Akıncı Şiirindeki Milli ve Manevi Değerler, Olağanüstü Ögeler Nelerdir?

Yerden yedi kat arşa kanatlandık ifadelerinde olağanüstülük vardır.  Bu dizede akıncıların ruhu kuşlara benzetilmiş ve kapalı istiare yapılmıştır.
Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan
Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan dizelerinde Türk atlarının şimşek kadar hızlı olması


Milli ve Manevi Değerler

Vatan sevgisi, fetih ve akıncılık, din ve vatan uğruna ölenlerin şehitlik mertebesine yükselmesi şiirdeki milli ve manevi değerlerdir. 

Şiirdeki tüm ahenk unsurları için tıklayınız

Akıncı Şiirindeki Milli ve Manevi Değerler, Olağanüstü Ögeler

Yahya Kemal Kimdir?

Yahya Kemal, Doğu ve Batı medeniyetlerini yakından tanıyan, Türk kültürünü, edebiyatını ve tarihini bütün belge ve metinleriyle okumuş olan edebiyatımıza ve tarih anlayışına yeni bir soluk getirmiştir. O, Anadolu’nun kapılarını Türklere açmış olan Malazgirt’ten beri Türk tarihini yakından incelemiş ve milletimizin üstün niteliklerini gün yüzüne çıkarmaya çalışmıştır. Bu özelliklerine bakarak bu büyük şiir çınarımızı tek kelimeyle özetleyebiliriz: 

O bizim her yönüyle medeniyetimizdir.Görgüsüyle, muhteşem nezaketiyle,tam bir Osmanlı beyefendisi halleriyle, diliyle ,şiirleriyle, musikisiyle, gelenek ve görenekleriyle bizim medeniyetimizdir.

Bundandır ki Yahya Kemal acısını hep içinde taşıdığı vatanın kurtuluş mücadelesine her zamankinden daha fazla coşkun dizeleriyle katılmış, yazdığı sayısız şiir ve yazılarıyla cephedeki askerlerin zafer inancını perçinlemiş, Çanakkale Zaferi’nden beri hayranı olduğu Mustafa Kemal’in yaktığı meşaleyi gönülden desteklemişti.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar