Olay öykücülüğünün dünya edebiyatındaki öncüsü Fransız yazar Guy De Maupassant'ın  (Mopasan) Jules Amcam adlı hikayesi hayal-gerçek çatışması ekseninde okuyucuyu meraklandıran olay örgüsüyle karşımıza çıkıyor. edebiyatfatihi.net

Kahraman anlatıcının ağzından anlatılan hikayenin özeti şöyle: Anlatıcının arkadaşı Joseph, yoksul yaşlı bir adama sadaka verir. Yaşlı  dilenci, hikaye kahramanının  hiç unutamadığı bir olayı hatırlamasına neden olur. Kahramanın Jules amcası yaşadıkları Fransa'dan Amerika'ya gitmiştir. Anlatıcının babası, annesi ve diğer aile fertleri Jules amcanın bir gün zengin olup tekrar Fransa'ya döneceğini ve kendilerini yoksul hayattan kurtaracağı umuduyla yaşarlar. Ama bu umut, hikayenin sonunda yerini derin bir hayal kırıklığına bırakır. 

Tür özellikleri:
Jules Amca hikayesi bir olay hikayesidir. Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmuştur. Hikayede merak ögesi canlı tutulmuştur. Çözüm bölümünde okuyucuda merak uyandıran sorular cevap bulmuştur.

Olay hikayesi (Klasik Vak'a Hikayesi) Diğer Özellikleri

Bu tür öykülerde olaylar zinciri, kişi, zaman, yer öğesine bağlıdır.
Olaylar serim, düğüm, çözüm sırasına uygun olarak anlatılır.
Olay, zamana göre mantıklı bir sıralama ile verilir, düğüm bölümünde oluşan merak, çözüm bölümünde giderilir.
Bu teknik, Fransız sanatçı Guy de Maupassant (Guy dö Mopasan) tarafından geliştirildiği için bu tür öykülere “Maupassant tarzı öykü” de denir.

Biçim Özellikleri

Jules amcam adlı metin, hikaye türünün biçim özelliklerini taşımaktadır. 

Üslup: 

Hikayenin dili açık, akıcı ve anlaşılırdır.  Öyküleyici anlatım kullanılmıştır.Olaylar kahramanın anlatıcının ağzından anlatılmıştır. 1.tekil şahıslı anlatım vardır.

İçerik:

"Jules amca" hikayesinde  bir ailenin yaşadığı hayal kırıklığı,  kahraman anlatıcının gözünden anlatılıyor.

edebiyatfatihi.net 

Maupassant Kimdir? Edebi Kişiliği ve Eserleri

1850'de Fransa'da doğan Guy de Maupassant, yine ünlü bir Fransız romancı  Flaubert'in rehberliğinde edebiyat dünyasındaki yerini alır. Flaubert’ in yardımı ile rus romancı İvan Turgenyev, Emile Zola ve birçok naturalist ve realist yazar ile tanışır. Bu süre içinde çok sayıda kısa oyun ve mısra yazar.

1878 yılında, gazetelere makale hazırlamak üzere başka bir bakanlıkta görevlendirilir ve Figaro gibi önemli gazetelere makaleler yazar. Flaubert, Maupassant’ın şiirlerinin yetersiz olduğunu söyler ve onu öykü ve roman yazmaya teşvik eder. Bu dönemde boş zamanlarını roman ve hikâye yazmaya adar. 1880 yılında ilk başyapıtı Boule de Suif’i yayınlar. ( Henüz Türkçe olarak yayınlanmamıştır). Eser Zola tarafından 1880 yılında düzenlenen ve natüraliste yazarların buluştuğu toplulukta büyük ilgi toplar. Flaubert yapıtı “kalıcı bir başyapıt” olarak nitelendirir.

1880 ile 1891 yılları arasında Maupassant en verimli dönemini yaşar. İlk yapıtıyla meşhur oluşunun ardından düzenli şekilde çalışır ve yılda iki, hatta bazen dört kitap yayınlar. 1881 yılında La Maison Tellier adlı ilk hikâye serisini yayınlar. Bu kitap iki yıl içinde oniki baskı yapar. 1883 yılında ilk romanı olan Une Vie’yi tamamlar. Bu kitap bir yıldan kısa bir sürede yirmibeşbin kopya satar. Romanları hikâyelerinde ayrı ayrı değindiği gözlemlerinin buluşmasıdır. İkinci romanı Bel-Ami 1885 yılında yayınlanır ve dört ayda otuzyedi adet baskı yapar. Aynı dönemde birçoklarının yazarın başyapıtı olarak değerlendirdiği Pierre ve Jean’ı yazar. Yapıtlarında biçem, gözlem, içerik ve derinlik büyük bir uyum ve doğallıkla yer alır. Cezayir, İtalya, İngiltere, Sicilya gibi bölgelere geziler yapar ve neredeyse her gezisinde yeni bir kitap yazar.

Flaubert edebiyat konusunda her zaman Maupassant’ın yol göstericisi olmuştur. Ünlü Goncourt kardeşlerle arkadaşlığı çok kısa sürmüştür. Bu kardeşlerin 18.yüzyıl etkisinde yarattıkları edebiyat salonunun yapısını asla kabul etmemiştir.






Yazıya Tepkini Göster!

5 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar