Bu yazımızda edebiyatın bilime; bilimin edebiyata nasıl kaynaklık ettiğini, birbirlerinden nasıl etkilendiklerini örneklerle açıklamaya çalışacağız. edebiyatfatihi.net

Edebiyat Bilime; Bilim Edebiyata  Nasıl Kaynaklık Eder?

Bilim, evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir.

Bilim insanların hayatlarını kolaylaştırır, hayatımızın her alanında bilimin nimetlerinden faydalanırız. Bir toplumun bilim ve teknoloji alanında ne kadar ilerlediğini o toplumun edebi metinlerine de bakarak anlayabiliriz.

Bilim Edebiyatı Nasıl Etkilemiştir?

Bilim ve teknik alanında  kaydedilen gelişmelerin bir kısmı edebiyatı doğrudan etkilemiştir. Örneğin matbaanın icat edilmesi, kitapların çoğaltılmasını kolaylaştırmış ve kitap daha çok insana ulaşmıştır, böylece teknoloji edebiyata katkı sağlamıştır. Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması da diğer ulusların edebi ve kültürel birikimine ulaşmayı son derece kolaylaştırmıştır.


Edebiyat,  Bilime Nasıl Kaynaklık Eder?


Jules Verne'in insanoğlunun henüz Ay'a gitmediği bir dönemde yazdığı Ay'a Seyahat adlı romanı edebiyatın bilime kaynaklık etmesinin en güzel örneklerinden biridir. 
Jules Verne ve H. G. Wels’in söz ettiği aya yolculuk düşü 20 Temmuz 1969 tarihinde astronotların ay yüzeyine ayak basmalarıyla gerçeğe dönüşmüştür. Jules Vern’in anlatılarıyla, sonradan gerçekleştirilen ay yolculuğu birbirine çok benzer. Böylece aya yolculuk ve ay, bilimkurgu yazarlarının ilgi odağı olmaktan çıkmış, yazarlar başka gezegenlere ve yıldızlara yönelmişlerdir.

"AY'A SEYAHAT" romanından bir bölüm
Son yıllarda topçuluk alanındaki gelişmeleri biliyorsunuz, dedi. Savaş daha uzasaydı, kuşkusuz daha büyük gelişmeler olacaktı. Şunu kesinlikle biliyoruz, barutun itme gücü sınırsızdır, bu bir. İkincisi de şu arkadaşlar: topların direnme gücü de sınırsızdır. İşte ben arkadaşlar, bu iki sınırsızı bir arada düşündüm. Belli koşullarla geliştirilecek bir gülleyi Ay'a iletmemek için hiç bir engel olmamalı ortadıa. Mdemki babarutun itme gücü ,sınırsızdır. O halde  barut bizleri Ay'a götürebilir.


Edebiyatın bilime kaynaklık etmesi sadece Jules Verne ile sınırlı değil. İlk kez 1920’de Çek yazar Karel Capek’in yazılarında geçen robot, otomatik ve kendi kendine sürekli çalışan anlamına gelmektedir. Bilimkurguda metalden ve insan biçiminde tasarlanan robotlar günümüzde de bu biçimleriyle sanayide kullanılmaktadır.



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar