22 Ağu 2017

Tarık Buğra Oğlumuz Hikayesinin Konusu, Teması, Çatışmaları, Dil ve Anlatım Özellikleri, İncelemesi

Reklamlar

TARIK BUĞRA "OĞLUMUZ" HİKAYESİ

Bu yazımızda Cumhuriyet Dönemi'nin önemli romancısı Tarık Buğra'nın Oğlumuz hikayesinin konusunu, temasını, çatışmalarını, dil ve anlatım özelliklerini bulabilirsiniz...

Yazı : @edebiyatfatihinet Takip Et

Bir çocuğu hakkıyla yetiştirmek çok zor, tekrarı ve telafisi olmayan çetin bir deneyim anne ve babalık. Bir çocuğu geleceğe hazırlamak, onu layıkıyla yetiştirmek, güçlü meziyetlerle donatıp daha sonra yuvadan uçurmakla iş bitmiyor sadece... Anne ve babalık sorumluluğu hiç bitmeyen ulvi bir görev.

Anne babalar için evlatlarının yaşı kaç olursa olsun onlar hep çocuktur. Onlar için hep bir kaygı ve endişe duyulur. Bizdeki gibi güçlü ve sıkı aile bağları olan toplumlarda bu durum daha belirgindir.

Oğlumuz Hikayesinin Konusu, Teması, Çatışması, Dil ve Anlatım Özellikleri, Milli ve Manevi Değerler

Konusu:
Edebiyatımızın önemli yazarı Tarık Buğra Oğlumuz hikayesinde oğulları için endişelenen bir anne babayı sımsıcak üslubuyla anlatıyor. Yukarıda da yazdığım gibi anne babalar için evlatları kaç yaşında olursa olsun hep çocuktur. Oğlumuz hikayesinde de sorunlu bir gençlik dönemi geçiren ve son zamanlarda eve geç gelen Ömer adındaki oğullarının artık yuvadan uçmak üzere olduğunu fark eden bir anne babanın duygu yüklü halleri anlatılıyor. edebiyatfatihi.net

Teması: Evlat sevgisi

Kişiler ve Özellikleri:

Baba: Hikaye babanın ağzından anlatılmaktadır. Oğlu için endişelenen biridir. Sert görünmeye çalışsa da duygusal bir yapısı vardır. Oğluna çok düşkündür, onun için endişelenir. 

Ömer: Sorunlu bir gençlik dönemi geçiren kendi ayakları üstünde durmak için bir gençtir. Yaşı ilerledikçe ailesinden kopması anne ve babasında endişe ve korkuya sebep olur. 

Anne: Oğlu için endişelenen, fedakar ve duygusaldır.

KİTAPLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER
                                                          

OĞLUMUZ Tarık Buğra'nın ilk kitabıdır. 13 öykü içerir. Kitaba adını veren öykü, daha önce “Oğlum” adıyla 18 Şubat 1948'de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış ve gazetenin açtığı yarışmada ikincilik ödülü kazanmıştır. Oğlumuz, kitap olarak çıktığında edebiyat dünyasının ve yazılı basının yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır.

"Oğlumuz hikayesinin ilginç bir de ödül hikayesi var: "Kaplan bu hikâyeyi çok beğenerek Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Hikâye Yarışması'na gönderir. Cevat Fehmi Başkurt tarafından Buğra'ya birinci olduğu haberi iletilir ve gazetede yazarlık teklifi yapılır. Yazara birincilik kazandığı söylenmesine rağmen, 18 Şubat 1948 tarihindeki ilanda ikinci olduğu ilan edilmiştir. Birincilik ise Doğan Nadi'nin askerden bölük komutanı olan, daha sonra adı edebiyat çevrelerinde duyulmamış bir askere verilmiştir." (1)

1) Bu kısımdaki bilgi Yıldıray Bulut'un TARIK BUĞRA'NIN ROMANCILIĞI adlı doktora tezinden alınmıştır.
YAZAR HAKKINDA:
TARIK BUĞRA HAYATI,SANATI VE ESERLERİ

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!