29 Ağu 2017

İlk Pilsiz CepTelefonu Yapıldı

Reklamlar

Radyo Sinyallerinden Enerji Sağlayan İlk Pilsiz Cep Telefonu Yapıldı

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar pile gerek duymayan cep telefonu ürettiler. Yeni geliştirilen telefon ortamdan radyo sinyalleri veya ışıktan birkaç mikrowatt elde ederek çalışıyor.

Ayrıca ekip pilsiz telefonu kullanarak Skype aramaları yaparak, prototipin ticari hale getirebileceğini gösteriyor. Hali hazırda satılan bileşenler  sayesinde konuşma aktarılabilir ve baz istasyonuyla iletişim kurulabilir.

“Burada neredeyse sıfır enerjiyle çalışan tümüyle fonksiyonel ilk cep telefonunu ürettiğine inanıyor. Gerçekten çevreden aldığı enerjiyle çalışacak  gerçekten, çok çok az enerji tüketen bir cep telefonu üretmek gerekiyor. Bu nedenle temelden bu cihazları yeniden tasarlamamız gerekiyor,” diyor

 Washington Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Paul G. Allen. Washington Üniversitesi’nden bilgisayar bilimciler ve elektrik mühendisleri günümüzün modern cep telefonu sinyallerinin güce en aç basamağını elediler. Bu basamakta dijital veri taşıyan sinyalleri,analog sinyallereçevriliyor. İşte bu basamak, çok enerji harcadığından, ortamdaki güç kaynaklarına dayanan bir telefon tasarlamak oldukça zor.


Pilsiz cep telefonu, mikrofon veya hoparlörden gelen ufak vibrasyonların avantajını kullanıyor. Böylece konuşmalar veya telefondan gelen ses kullanılabiliyor.

Telefondaki anten , hareketleri baz istasyonundan yayılan standart analog telsiz sinyalerindeki değişiklere çeviriyor. Bu proses özünde yansıtılan radyo sinyallerindeki konuşma şablonlarını çözerken neredeyse hiç güç kullanmıyor.

Bu konuşmayı aktarmak için, telefon cihaz mikrofonundaki titreşimleri kullanarak yansıtılan konuşma şablonlarına kodluyor. Konuşmayı almak için, kodlanan radyo sinyalleri telefonun hoparlöründeki ses titreşimlerine çevriliyor. Prototipte kullanıcı bu aktarım ve dinleme modlarını değiştirmek için bir butona basıyor.

Araştırmacılar piyasada bulunan bileşenleri kullanarak bir devre dökerek, basit telefon fonksiyonlarını yerine getirebilen bir prototip geliştirdiler. Pilsiz telefonla skype kullanarak, araştırmacılar gelen aramaları cevaplayabildikleri gibi geri de aynı numarayı saklayarak çevirebildiler.

Ekip özel bir baz istasyonuyla sinyalleri alıp verebildi. Teknolojinin günümüz standart cep telefonu altyapısına uyarlanabileceği veyahut Wi-Fi yöneltici(router) ile kullanılabileceği düşünülüyor. Yani Wi-Fi olan her yerde pilsiz cep telefonu kullanılabilir. Sistem Wi-fi router’e eklenecek baz istasyonlarıyla, ya da Wi-fi routerli baz istasyonlarıyla gelişebilir.

Sistemin çok az bir enerji gereksinimi var o da 3,5 mikrowatt(prototip). Bu enerji ya baz istasyonlarından yayılan telsiz sinyaliyle ya da pirinç büyüklüğünde bir güneş piliyle sağlanabilir.


Radyo sinyali enerjisiyle 9-10 metreye kadar çalışırken, güneş piliyle 15-16 metreye kadar baz istasyonlarını çekiyor. Yine radyo sinyaliyle üretilen enerji 1-10 watt arası olduğundan halen iyileştirme gerekiyor. Sisteme E-ink ekranlar da eklenebiliyor.


 Ekip telefonun menzili arttırmayı ve konuşmaları şifreleyerek güvenli hale getirmeye amaçlıyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170705164453.htm

 Vamsi Talla, Bryce Kellogg, Shyamnath Gollakota, Joshua R. Smith. Battery-Free Cellphone. Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies, 2017; 1 (2): 1 DOI: 10.1145/3090090

Yazı kaynağı: GERÇEK BİLİM http://www.gercekbilim.com/ortamdan-enerji-saglayan-ilk-pilsiz-cep-telefonu-yapildi/ .

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!