Sabahattin Ali "Ayran" Hikayesinin Konusu, Özeti ve İncelemesi
Sabahattin Ali'nin  1938'de yayınlanan Ayran adlı hikayesinde küçük Hasan'ın yüreklere dokunan hikayesi anlatılıyor.

Ayran adlı hikayeyi Murathan Mungan'ın derlediği Tren Geçti kitabında okudum. Küçük Hasan annesi ve iki küçük kardeşiyle bir toprak damda sefalet içinde yaşayan bir çocuktur. Annesi başka köylere hizmetçilik yapmaya gider. Babası ve akrabaları hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Annesi onlardan hiç bahsetmemiştir. Annesi Haftada bir kez eve uğrar, getirdiği az bir yemekle çocuklarını doyurmaya çalışır. Bunun haricinde iki küçük kardeşin sorumluluğu Hasan'ın üstündedir.


Küçük Hasan sabah erkenden kalkıp ayran güğümüyle iki saat uzaklıktaki tren istasyonuna gider. Tek amacı güğümdeki ayranları satıp evdeki kardeşlerine ekmek götürmektir. Ama işi şimdi zorlu kış şartlarında daha zordur. O gün yorucu bir yolculuktan sonra tren istasyonuna gider, bir iki bardak haricinde hiç ayran satamaz.Bir sonraki treni beklemeye başlar,  soğuktan donmak üzeredir. Tren gelir ama yine ayran satamaz. Artık akşam bastırmak üzeredir, köye nasıl döneceğini kara kara düşünür, yollara düşer.

Issız karanlıkta dondurucu soğukta evine dönmek ister. Uzaktan kurt sesleri gelmektedir. Küçük Hasan gittikçe korkmaya başlar, garip birtakım sesler çıkarır. Hayvan sesleri yakınlaştıkça Hasan daha da çok korkar. Olduğu yere düşer, kalır. Birkaç yüz metre ilerideki evinde de küçük kardeşleri köyün etrafında dolaşan kurtların seslerini duydukça birbirlerine sokularak ağlaşırlar.

edebiyatfatihi.net  başka sitelerde yayınlayamazsınız.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar