Oğuz Atay'ın "Unutulan" Öyküsünün Konusu, Özeti ve İncelemesi

Fatih Kutay

Bugüne kadar okuduğum öykülerden şüphesiz en ilginci, karmaşığı veyahut ürperticisi mi desem Oğuz Atay'ın Unutulan adlı öyküsü oldu.

Yaşadığı dönemde değeri pek de anlaşılmayan postmodernist edebiyatın güçlü temsilcisi Oğuz Atay'ın  imgelerle dopdolu  "fantastik-ironik" bu  hikayesi öyle düz yüzeysel bir okumayla anlaşılacak gibi değil. Her okuyanın kendince çok farklı anlamlar çıkarabileceği sıradışı, görünenin ötesinde gizil birçok anlam barındıran adeta bir bilmece gibi olan ürpertici bir hikaye Unutulan.

                                               




Unutulan Atay'ın Korkuyu Beklerken adlı tek öykü kitabının en kısa öyküsü olarak karşımızda duruyor. Hikayeyi en az beş kere okudum. Derinlemesine ve pür dikkat bir okuma gerektiriyor bu hikâye.
                                       
“Unutulan”, ikinci evliliğini yapmış bir kadının bir gün, "Bugünlerde çok para ediyor." düşüncesiyle eski kitaplarını bulmak için yaşadığı evin tavan arasına çıkmasını, orada bulduğu eskiye ait çeşitli objeler vasıtasıyla  bir tür hayat muhasebesine girişmesini anlatır. Şüphesiz ki bütün bu “unutulmuşlar” arasında okuyucuyu en  ürperteni  kadın karakterin tavan arasında  intihar eden eski sevgilisinin cesedini de bulması  ve bunlardan yola çıkarak yaşamını, geçmişini, bugününü sorgulaması...

Oğuz Atay'ın muhteşem kurguladığı bu kısacık hikaye aslında sembollerle okuyucunun çıkarması gereken gizli anlamlar barındırıyor. Keyifli okumalar dileriz.
edebiyatfatihi.net 





Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar