Bilinç Akışı Tekniği Nedir, Özellikleri, Örnekler

Bilinç akışı, bireyin duygu ve düşüncelerinin, seri fakat düzensiz olarak şekillenen bir iç konuşma halinde verilmesi anlamına gelmektedir.Başka bir tanımla bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. Ancak bilinç akımı iç konuşma tekniğinden ayrılır. İç konuşmada düşünceler arasında mantıksal bağ vardır, bilinç akımında ise zihinden akıp giden düşünceler arasında mantıksal bir bağ yoktur. Bilinç akışı, normal konuşma dilinden farklı olarak "bilinçle bilinç-altının sınırındaki düşüncenin yazıya aktarılmasından oluşan bir dildir". Roman sanatıyla ilgilenenler bu tekniği ilk deneyen romancı olrak Tolstoy'u gösterirler. Ancak Tolstoy'da bu teknik kabataslak biçimindedir. Tekniği geliştiren M. Proust, doruğa çıkaran ise J. Joyce'tur.

BİLİNÇ AKIŞI TEKNİĞİNE ÖRNEK:
Bilinç akışına örnek olarak Oğuz Atay'ın "Tutunamayanlar" romanını gösterebiliriz. Romandaki kahraman Turgut, intihar etmiş olan arkadaşını ziyaret eder. Bu ortamda Turgut, karışık psikolojisiyle düşüncelere dalar. Bu düşünceler bilinç akışına örnektir.
"İç monolog" okuyucuyu kahramanın iç dünyasıyla karşı karşıya getiren bir yöntemdir. Yöntemin uygulandığı bölümlerde yazarın varlığı ortadan kalkar; muhtemel yorum ve açıklamalar okuyucuya bırakılır. İç monologda zihin serbestçe ve akıcı bir şekilde çalışır. Bu yöntemin uygulandığı bölümlerde dil, dilbilgisi kurallarına uygun ve bilinçli bir yaklaşımla kurulmuş cümlelerden çok, konuşma diline daha yakındır. İç monologda doğal bir süreç, yalın bir yapılanma vardır ve cümleler, düşüncelerin ve duyguların doğal akışına uygun olarak serbestçe bir akışla şekillenir.
Yazıda Yararlanılan Kaynaklar:
1) Rahmet Ali Ölmez, Roman Teknikleri Sunusu
2) Wikipedia



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar