17 Haz 2017

Babam Ba Ba Ba Baaaam

Reklamlar

Babam Ba Ba Ba Baaaam 

Fatih Kutay

Bir ürünü  alırken reklamlar sizi ne kadar etkiliyor? Daha önce hiç duymadığınız bir markanın ürününü alır mısınız? Ürünün kalitesi kadar reklamda size vaadettiği özellikler ve reklamla kurduğunuz duygusal bağ da  sizi etkiler mi?

Şu bir gerçek ki günümüz dünyasında reklam bir ürün satışında veya herhangi bir hizmeti tanıtmada çok etkili.  Ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını, nereden alınacağını bilmediğimiz bir ürünü/hizmeti neden alalım ki?

Örneğin, bir otomobil satın alırken, ihtiyaçlarını ve  fiyat aralığını belirlersin. Her şeyi belirledikten sonra sıra arabayı almaya gelir. Aldığın arabanın teknik özellikleri yanında seni nasıl hissetireceği de önemli tabii. İşte reklamlar  burada devreye girer, potansiyel müşteriye ulaşır ve belirli bir arabanın nasıl hissettirdiğini de  bildirir. Bunu yaparken genelde  bilinen, sevilen bir ekran  yüzünü kullanırlar.  



Çok zekice kurgulanmış ve müşteriyi can evinden reklamlar olduğu gibi sanki ürün satılmasın diye yapılmış reklamlar da var. Aklıma ilk olarak bir soğuk çay markasındaki o teyze geliyor aklıma. Sesi ve gülüşü o kadar  itici geliyordu ki   o halleri  psikolojimde  yıkım güllesi etkisi yapıyordu. Bu kadar yer ettiyse bende reklam epey amacına ulaşmış demek. Neticede  reklamın iyisi kötüsü olmaz diye boşuna demiyorlar.   

İyi reklam algısı kişiden kişiye değişiyor. Benim taleplerimi yerine getiren sana uymuyor, sana uyan bana uymuyor. Çok var; ama iyi reklam deyince benim  aklıma THY'nin "Şimdi Memleket Ne Güzeldir" reklamı geliyor. Senaryosu, çekimleri, seslendirmesi o kadar başarılıydı  ki insanın  bir uçak bileti alıp yıllardır görmediği akrabalarına gidesi geliyordu.Hala ara sıra açıp izlerim. ( Şuradan izlenebilir.)

Olumlu örneklere Vam Damme'li Volvo tır reklamını da verebilirim. Reklam Volvo tır satışında ne kadar etkili olmuştur; ama bilmem ama etkileyici bir anlatıma sahip olduğu muhakkak. (Şurada)

Sizin de dikkatinizi çekiyor mu bilmiyorum; ama  bilinen bir şarkıya ürünle ilgili söz yazıp reklam yapmak moda oldu son zamanlarda.  Eskilerden popüler bir parça bul, üstüne iki söz yaz aha da reklam sana. Yaratıcı kreatif fikirler hak getire! 

Buraya kadar okuduysanız yazının başlığıyla yazının içeriği arasındaki alaka uçlarını birleştirememiş olabilirsiniz.Hemen söyleyeyim,  az önce Vatan'ın Babalar Günü reklamını izledim. O her zamanki Vatan ta ta ta taaaan bitiş müziğini  bu kez Babam Ba Ba Ba Baaaam'la değiştirmişler. Hoş olmuş :)

Lafı geçmişken tüm babaların Babalar Günü'nü de kutlayıp yazıyı bitirelim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Fatih Kutay

👉Diğer Yazıları İçin Tıklayınız




Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon