YOK OLDUKLARINI DÜŞÜN ...

Büşra TOPAL 

Hayatımızda telefon ve internet telefon kullanımı nefes alıp verme gibi olağan bir eyleme dönüştü artık ... Bunun sebebi de biziz. İnternet kullanımı, doğru kullanıldığı takdirde ne kadar faydalı ve işimizi kolaylaştıran birer unsur olduğunu biliyoruz. Artık bilgisayarları aşıp elimize kadar geldi bu kolaylık. Akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz amacından çıkıp sadece internette kolay gezinmek adına tasarlanıyor. Ekranı büyütmek, bir şey ararken yazımı kolaylaştırmak, fotoğraf çekmek, günlük hayatta da dünyayı elimizin içine sığdıran birer tasarım harikalarına dönüştü. Zararları mı elbette var... 

 Böylesine devasa bir icadın zararları sağlığımızı etkilese bile kimsenin umurunda olmuyor. Çünkü çağımızın en büyük icadı hepimizin kullandığı telefon ve internet hayatımızı kolaylaştırıyor.

Şimdi gelelim biraz beyin fırtınası yapıp geçmişe dönmeye; hayal edelim 2017'de yaşıyoruz ama telefon ve internet çağımızda yok!

Düşünmek biraz zorluyor bizi. Çünkü neredeyse doğduğumuz günden bu yana bunlar gün geçtikçe gelişen birer teknolojik harikalar.

Telefonlar yok; uzaktaki akrabalarla, arkadaşlarla iletişim sağlamak çok zor çünkü mektup saniyelerle karşı tarafa iletilmiyor. Bugün hasta olmuşsundur ve mektubunla ailene bunu bildiriyorsun mektubun ailene ulaşma süresi ortalama 1 hafta ailen bunu okuduğunda senin için üzülüyor ama gel gelelim onlar bunu okurken siz çoktan iyileştiniz...

Yazılar daha güzel... Telefona tuttuğumuz kısa notlar artık yok kağıt, not defteri çantamızdan ayırmadığımız şeyler haline gelecek. Çok yazacağımız için el yazımız daha okunaklı ve güzel hale dönüşecek.

Fotoğraflar yok; gittiğimiz yerlerin, uzun zaman sonra karşılaştığımız dostlarımızla, komik olayları, ilgimizi çeken figürleri, elimizde tutacak bize yıllar sonra ispatlayacak bir kanıt olmayacak. Hafızamıza her ne kadar o kadrajı sığdırsak da zamanla unutacağız ve bu da belki de telefonun olmasının en ihtiyaçlarından.

Telefonun anlatılacak bir sürü yararı var ama en büyük yararları bunlar diye düşünüyorum.

İnternet yok;
internetin yok oluşunun yanında sosyal medya hesaplarımızında yok olacağı gerçeği var.

Hesaplarımız yok...

 Hemen hemen her saat elimize aldığımız telefonun amacı biraz da olsa hesaplarımıza bakmak arkadaşlarımız, akrabalarımız, ünlüler şu an ne yapıyor ne yiyor ne giymiş nereye gitmiş gibi sorulara cevap veren o story'ler , o postlar. Hesaplar olmasaydı kimin ne yiyip ne giydiğini görmeyecektik bu bir bakıma güzel bir şey olacaktı ;  çünkü her saniye başka bir şeye özenmeyecektik.

Kitap artışı...

 İnternet olmasaydı eski zamanlar gibi ansiklopedi ve kitaplara yönelecektik. İnternet sayesinde saniyede bulduğumuz bilgiyi saatlerce hatta günlerce sayfa sayfa karıştırarak bulacaktık evet okumamızı geliştirecektik fakat daha fazla ağacın kesilmesine  sebep olacaktık. Bunu yanı sıra yazarlara daha büyük saygımız olacak , kıymetlerini bilecektik.

 Daha az bilgi birikimine sahip olacağımız kesin. Kim bir konu hakkında sayfa sayfa bilgiyi yanında taşır ki ama şu an screenshot dediğimiz olay sayesinde bütün okuduğumuz bilgileri kayıt edip cebimizde taşıyabiliyoruz.

Banka ve alışveriş kuyrukları;
artık günlük ihtiyaçlarımızı dahi internet sayesinde yapıyoruz. Fatura ödemelerimizi online gerçekleştiriyor, bankalarda saatlerce sıra beklemek yerine internet sayesinde tek tuşla saniyelerimizi alıyor. Alışverişleri de mağazalarda saatler geçirmek, mevki mevki gezmek yerine dünyadaki ürünleri ayağımıza kadar getirttirebiliyoruz. Kısacası internet bize zaman kazandırıyor bu kalan zamanla da kitap okuyabiliriz.

Ama gel gelelim günlük rutinleri internet sayesinde yaptığımız için kalan zamanımız olması gerekirken saatlerce sosyal medyada zaman geçirip yapılması gereken görevlere bile yapmıyoruz. Tezatlığa bakın..

İşte bunun için interneti doğru kullanmak gerekiyor. Verilen dersleri, emir hitaplı cümleleri kenara bırakıp internetin bize ne kattığını, bizden neleri götürdüğünü oturup bir düşünün. Sonunda fark edeceksiniz ki internet ve telefon zararlı birer icat değil aksine hayatımıza faydası çok büyük. Bunları zararlı hale getiren bizleriz...

BÜŞRA TOPAL

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar