Okuduğunuz roman gerçekten zihninizi değiştirebilir 

Çoğumuz, okuduğumuz değerli bir kitabın hayatımızı değiştirdiğini söyleyebiliriz. Emory Üniversitesi’nden bilim adamları okuduğumuz bir romanın beynimizde biyolojik değişiminin izini sürdüler. Nörologlara göre etkileyici bir roman okuduğunuzda beyin kitaptaki karakterlerin ve olayların gerçekten olduğuna inanabilir.

Araştırmacılar roman okuduğunuzda beyinde önemli biyolojik değişimler olduğunu buldular. Araştırmacılar güçlü bir hikaye okunduğunda , beyinde kas hafızası yaratılarak , okuyucuya hikayenin gerçek olduğu inancı sağladığını gösterdi.

Atlanta Emory Üniversitesi’nden Nörolog Prof. Gregory Berns ; “ Hikayeler hayatlarımızı değiştirirler ve bazı durumlarda kişiyi tanımlayabilir. Hikayelerin beynimize nasıl girdiğini ve neler yaptığını tanımlamak istedik. Yaptığımız araştırmalar, beyinde nörolojik değişimler olduğunu ve hareket ve his açısından kahramanın vücuduna transfer olmuş hissi verdiğini gösteriyor. Artık iyi hikayelerin bizi hikayenin merkezine koymakla yetinmeyip, biyolojik değişimler de yaptığını biliyoruz,” diyor .

 Araştırma, gerçekten de güçlü hikayelerin okuyucunun beynini kalıcı olarak değiştirebildiğini gösterdi. Gönüllülerde kitap bittikten günler sonra bile nörolojik etkilerin sürdüğü görüldü. Araştırmada 21 öğrenciye İngiliz yazar Robert Harris’in Pompei kitabı, bölümler halinde 19 günde okutuldu. Kitabın sonunda Vesuvius volkanının yok ettiği Roma şehrinde yaşanan kurgusal bir aşk hikayesi anlatılıyor. Hikayede şehrin dışından volkanın dumanlarının tüttüğünü gören bir adam şehirdeki sevgilisine ulaşmaya çalışıyor.

Araştırma sonucunda beyin fonksiyonlarının kitap okunduktan 5 gün sonrasına kadar beyin fonksiyonlarında değişime devam ettiğini gösterdi. Beyinde sol temporal korteksin yani dil algısı bölümünün en çok etkilendiği görüldü. Ayrıca hareketlerle ilişkili beyin fonksiyonun artışa geçtiği görüldü. Örneğin, koşuya çıkmak isteyip, koşmayı düşünmeniz gibi. Bu gibi beyin aktiviteleri kitap okurken artabilir, hatta etkileri kitap bittikten sonra da sürebiliyor.

 Araştırma Brain Connectivity jurnalinde yayınlandı.

Kaynak: http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10553579/Great-novels-can-change-your-life…and-your-brain.html

 Referans : Gregory S. Berns, Kristina Blaine, Michael J. Prietula, Brandon E. Pye. Short- and Long-Term Effects of a Novel on Connectivity in the Brain. Brain Connectivity, 2013; 3 (6): 590 DOI: 10.1089/brain.2013.0166

YAZI KAYNAK: http://www.gercekbilim.com/

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar