7 Nis 2017

LYS EDEBİYAT KISA CEVAPLI SORULAR, CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI KISA CEVAPLI SORULAR

Reklamlar

LYS EDEBİYAT KISA CEVAPLI SORULAR, CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI KISA CEVAPLI SORULAR


Toplumsal karakterleri ile biyolojik kişilikleri arasındaki çatışmaların kurbanı olan üç genç kızın (Selmin, Meral, Feriha) öyküsünün anlatıldığı roman, manevî değerlerin zarar görmesi sonucu bireyin yaşayacağı sıkıntıların maddeci görüşlerle çözümlenemeyeceği gerçeğini kabul etmeyenlerin sonunda yalnızlığa düşüp hüsrana uğrayacağı düşüncesi temelinde kurulmuştur.

1) Bu parçada sözü edilen eserin adı nedir ?

CEVAP: YALNIZIZ

2)
 Eserlerinin başlıca konuları, İstanbul, zaman fikir, rüya, Doğu ve Batı medeniyeti olan Ahmet Hamdi Tanpınar; bu  romanında Milli Mücadele Dönemi İstanbul'unu romanın başkahraman olan Cemal vasıtasıyla anlatmıştır.

Parçada sözü edilen eserin adı nedir ?

CEVAP: SAHNENİN DIŞINDAKİLER

3) Romanın ana karakteri olan Turgut Özben yakın arkadaşı Selim’in intihar ettiğini öğrenince hem onu daha iyi tanımak hem de neden canına kıydığını öğrenmek için onun geçmişini araştırmaya başlar. Selim’in geçmişinden kişiler ile görüşen Turgut Selim’in herkese farklı bir yönünü gösterdiğini fark eder. Arkadaşını daha yakından tanımaya başladığında da onun ve onun gibilerin neden hayata tutunamadıklarını daha iyi anlar.

Parçada sözü edilen romanın adı nedir ?

CEVAP: TUTUNAMAYANLAR

www.edebiyatfatihi.net 

4) 1920'li yılların sonunda, 1928'de oluşan Cumhuriyet döneminin ilk topluluğunun adı nedir ?

CEVAP: YEDİ MEŞALECİLER

5) Necip Fazıl Kısakürek çıkardığı bu dergide  tarih, medeniyet, Batılılaşma ve politika konularında yazılar yazmıştır.

Parçada sözü edilen derginin adı nedir ?

CEVAP: BÜYÜK DOĞU

6) Türk edebiyatının en iyi romanlarından olan bu eser 1949’da kitap olarak basılır. Yazarının İstanbul’a olan derin sevgisini yansıttığı bu romanında, Mümtaz ile Nuran’ın aşkı çerçevesinde eski-yeni, Doğu-Batı ve aşk ile toplumsal sorumluluk arasındaki çatışmayı ve bu çatışmaların doğurduğu bireysel bunalımları irdeler.

Parçada sözü edilen romanın adı nedir ?

CEVAP: HUZUR

7) Ülkesi Fransa'da dikiş tutturmayarak İstanbul'a gelen ve bir ailenin konağına bakıcı olarak giren Anjel'in öyküsü anlatır.

Parçada konusu verilen romanın adı nedir ?

CEVAP: MÜREBBİYE


Hasret çekerek uğruna ölmek de kolaydı, 
Görmek seni eğer ukbâdan mümkün olaydı.
 Hâlâ yaşıyor gizlenerek rûhuma “Kâbil”, 
İmkânı bulunsaydı bütün ömre mukâbil 
Sırretmeye elden seni bir perde olurdum. 
Toprak gibi her çiğnediğin yerde olurdum.

8)Verilen şiirin türü nedir ?
 
CEVAP: LİRİK


9) Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı şiir ekolüne bağlı olan şair ve yazarlar topluluğudur. Bu topluluk lk şiirlerini Çınaraltı dergisinde, Garip akımına karşı bir duruş sergileyerek yayınladılar. Çıkardıkları dergiyle özdeş bir isim alan bu topluluk sanatçıları  Mehmet Çınarlı, Mustafa Necati Karaer, Bekir Sıtkı Erdoğan, Gültekin Samanoğlu, İlhan Geçer gibi sanatçılardan oluşmaktaydı...
 
Parçada özellikleri verilen edebi topluluğun adı nedir ?

CEVAP : HİSARCILAR

10)Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında basılan kısa soluklu bu romanında küçük yaşta gördüğü kötü muamelelerden dolayı merhamet duygusu olmayan bir öğretmeninin babasının vefatından sonra onun günlüğü okuyarak babası ve hayatı hakkındaki gerçekleri öğrenmesini konu alır.

Parçada sözü edilen eserin adı nedir ?




Artikel Terkait

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir..Bir hesabınız yoksa "adı/url veya anonim"i seçerek kolayca yorum yapabilirsiniz.Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek "beni bilgilendir" kutucuğuna işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon