7 Nis 2017

LYS EDEBİYAT KISA CEVAPLI SORU ÖRNEKLERİ (YEPYENİ SORULAR)

Reklamlar


    LYS EDEBİYAT KISA CEVAPLI SORU ÖRNEKLERİ-20 TANE YEPYENİ
    Hazırlayan : www.edebiyatfatihi.net
  1. Klasik Türk edebiyatında hikemi (öğretici , düşündürücü , felsefi ) şiir tarzının en önemli temsilcisi kimdir ? CEVAP : NABİ 
  2. Türk edebiyatında en çok tuyğ yazmış şair kimdir ? CEVAP: KADI BURHANEDDİN
  3. Bir eşeğin kişiliğinde, yeteneğinin üstüne çıkmak isteyen bir insanın içine düştüğü kötü durum ele alan ve  bu tür kişilerin karşılaşabilecekleri güç durumlar anlatan ünlü mesnevinin adı nedir ? CEVAP : HARNAME
Kapıdan baktı yârim
Su gibi aktı yârim
Yüzüme göz değmedi
Güneşler baktı yârim

4) Dörtlüğün nazım türünün adı nedir ?  CEVAP : MANİ 

5) Kasidenin içine yerleştirilen . bazı kasidelerde bulunmayan bölüme ne ad verilir ? 

CEVAP : TEGAZZÜL

Alp Er Tunga öldi mü 
Issız acun kaldı mu 
Ödlek öçin aldı mu 
Emdi yürek yırtulur 
6) Bu parçanın nazım şekli nedir?  CEVAP : SAGU 

                                            
7) Destan (epope) geleneğinde halk öykücülüğüne geçiş dönemin ürünün adı nedir ?

CEVAP : DEDE KORKUT HİKAYELERİ

8) Türkçenin Arapça ile boy ölçüşebilecek zenginlikte olduğunu kanıtlamak amacı ile kültür ve uygarlık tarihimizin ana kitaplarından birini hazırlayan yazarımız kimdir ? 

CEVAP : KAŞGARLI MAHMUT 

9) Kopuz eşliğinde  “Sığır” denilen sürek avları sırasında söylenen lirik şiirlere ne ad  verilir ?

CEVAP: KOŞUK 

10) 
Gaflet içünden uyan
Edebsüz olma iy cân
Edebdür aslı-ı îmân
Var edeb öğren edeb

Tekke şiirine ait bu dörtlüğün nazım şekline ne ad verilir ?

CEVAP: NUTUK 

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon