12 Şub 2017

Kürk Mantolu Madonna romanının ilham kaynağı

Reklamlar

Kürk Mantolu Madonna romanının ilham kaynağı 

Sabahattin Ali'nin "çok satanlar" listesinden hiç inmeyen romanı Kürk Mantolu Madonna  1944 yılında yayımlanmıştır. Romanda anlatılan olayların, Sabahattin Ali’nin hayatı ile bir ilişkisi olabilir mi ?

Her sanat eseri onu meydana getiren sanatçısından az çok izler taşır. Sanatçılar gerçek hayattaki gözlemlerini kendi zihin dünyalarından yeniden kurgulayarak kurmaca bir gerçeklik haline getirir. Kürk Mantolu Madonna adlı romanda 
20'li yaşlarında babasının isteği üzerine gittiği Berlin'de, sanata olan ilgisi sayesinde bir sanat galerisini ziyaret eden Raif Efendi, galerideki tablolar arasında bir sanatçının otoportresini görür ve tablodaki kadını hiç tanımamasına rağmen platonik olarak aşık olur. Bu tablo onda daha önce hiç hissetmediği duygular uyandırır. Raif Efendi tablodaki portrenin, Andrea Del Sarto tarafından yapılmış "Madonna delle Arpie" isimli tablodaki Madonna'nın portresine benzediğini düşünür. Tabloya o kadar hayran olur ki fırsat buldukça tabloyu görmeye gider, fakat başka gözlerin onu takip ettiğini fark etmez. Artık ritüel halini alan bu tabloyu seyretme seansınlarından birinde bir kadın onun yanına gelir. Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder'dir. Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali’nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

sizde olmasanız edebiyat kitabımda bi çizik olmaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!