2017 Üç Aylar ve Kandiller Ne Zaman ?
2017 Üç aylar ve Kandiller ne zaman ? 

29 Mart Çarşamba günü yani Recep ayının 1. günü üç aylar başlıyor.
Üç aylar fazileti bol aylardır. Bu aylar, Recep, Şaban ve Ramazan ayıdır.
Üç aylar fazileti bol aylar olduğundan dolayı bu aylarda ibadetlerimizi arttırırız. Özellikle ramazan ayında günahların affedildiğini cennetin kapılarının açıldığını biliyoruz. Ramazan ayının bu denli önemli olması Kuran’ı Kerim’den doğmuştur. Ramazan bayramı ibadetin ve namazın bol olduğu aylardan birisidir. Özellikle oruç ibadeti ile sevabımıza sevap ekleriz. Teravih namazı ile ibadetlerimize ibadet eklemiş oluruz.

Senede 5 adet kandil ve gece bulunurken bunların dört tanesi üç ayların içinde bulunur. Bu da üç ayların faziletini görmenin bir başka yoludur. Üç aylarda bulunan kandil ve geceler aşağıda sıralanmıştır:
  • Regaip Kandili: Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. 30 Mart 2017 Perşembe günüdür.
  • Miraç Kandili: Hz. Muhammed’in (sav) Allah katına yükseldiği mükemmel gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27.gecesine denk gelmektedir. 23 Nisan 2017 Pazar günüdür.
  • Berat Kandili: Berat gecesi Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. 10 Mayıs 2017 Çarşamba günüdür.
  • Kadir Gecesi: Kuran’ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının 26. gününün 27.gününe bağlayan gecesidir. 


Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi 

Cenâb-ı Hakk (c.c.) biz mü’minler için rahmeti, feyiz ve bereketi bol olan günler ve aylar halketmiştir. Nasıl ki haftanın günleri arasında Cuma günü faziletli bir gün ise, “üç aylar” olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları da fazileti büyük, feyiz ve bereketi bol, mübarek aylardır. Zira Receb ayı girince;Peygamberimiz (s.a.v.): “Allahım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl! Bizi Ramazan’a ulaştır!” diye dua ederlerdi.

Bu ayların Müslümanlarca değerli addedilmesinin sebeplerinden birisi de Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu aylar hakkında verdiği haberlerdir. Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.

Üç aylara kutsiyet kazandıran diğer bir önemli özellik beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içerisinde olmasıdır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regâib kandilidir. İslâm âlimleri, Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu gecede Yüce Allah’ın manevi ikramlarına eriştiğini, bu sebeple şükür ve hacet için namaz kıldığını bildirmektedirler. Yine Receb ayının yirmi yedinci gecesi İslâm dünyasında Miraç kandili olarak kutlanır. Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, bu gece nâzil olan Bakara sûresinin son âyetleri ile Müslümanların sıkıntılarının sona ereceği ve ümmet-i Muhammed’e Allah’a ortak koşmadıkları, tevhidden ayrılmadıkları takdirde Cennet’e girecekleri müjdelenmiştir. Ayrıca İsrâ suresinin bir bölümünde İslâmî emir ve yasakları özet olarak içeren âyetler de bu gecede indirilmiştir. 


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar