2016-2017 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Dikey Yayınları, sayfa 147
Aşağıda, Türkiye’de görülen iklim tipleri haritası ile Kırıkkale, Giresun ve Mersin kentlerinin yıllık
ortalama sıcaklık ve yağış grafikleri gösterilmiştir. Bu grafikleri inceleyerek Akdeniz, Karadeniz ve karasal iklimin sıcaklık-yağış değerleri ile bu değerlerin yıl içerisindeki dağılışlarını belirleyiniz. Türkiye’de görülen iklim tiplerinin genel özelliklerini altta verilen noktalı yerlere kısaca yazınız.
  


Karadeniz iklimi:  Her mevsim yağışlıdır. Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir. Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir. Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir. Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir. Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir. Yıllık sıcaklık farkı 13-15 °C’dir. 
Akdeniz iklimi: 
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. En sıcak ay ortalaması 28-30 °C , en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. En fazla yağış kışın , en az yağış yazın düşer. 
Karasal iklim: 
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Kırıkkalede maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer. İç Anadolu da ortalama yağış 100-200 mm’dir. İç Anadolu’nun kış sıcaklık ortalaması, -1, -5°C, yaz sıcaklık ortalaması, 22-23°C, yıllık sıcaklık ortalaması ise, 10-11°C’dir. 




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar