TİYATRO TARİHİMİZ İÇİNDE YERLİ OYUNCULAR HANGİ DÖNEMDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR ?

Tiyatromuzda ilk yerli kadın oyuncu 1920'de Afife Jale'dir.

Tanzimat Tiyatrosu'ndan itibaren en önemli sorun, kadın oyuncu sorunu olmustur. Meşrutiyet Dönemi birçok sorunun olduğu gibi kadın sorunun da yüzeye çıkıp tartışıldığı bir dönemdir. Kadınlara eşir hakların verilmesi, örtünmeden vazgeçilmesi, kadın - erkek ayrımcılığının kaldırılması tartışılan başlıca konulardı.

Temsillerde Ermeni kadınların bulunmasi güç değildi, ancak Ermeni oyuncular için öngörülen sakincalar Ermeni kadin oyuncular için de geçerliydi. En önemlisi de Türkçe'nin telaffuzuyla ilgili sorunlardi.

Türk kadininin sahneye çikmasinin en atesli savunucusu Muhsin Ertugrul olmus, özlemini duydugu yürekli Türk kadinin sahneye çikmasi da 1920 yilinda gerçeklesmisti.

Afife Jale ismindeki bu Türk kizi, Hüseyin Suat'in kaleme aldigi “Yamalar” isimli oyunda sahneye çikti. “Tatli Sir” ve “Odalik” oyunlarinda ise polis kovusturmasiyla karsilasti. Içisleri Bakanligi'nin bir genelgesiyle Müslüman kadinlarin sahneye çikmasi yasaklandi. Afife Jale'den daha önce, 1918'de, Behire, Memduha, Beyza, Refika ve Afife adindaki genç kizlar Darülbedayi'ye girmisler ve daha sonra da birakmislardi. Bunlardan Afife ve Refika stajer olarak kabul edilmistir, bütün baskilara ragmen daha sonra Burhanettin toplulugunda Seniye, Yeni Sahne'de Saziye (Moral), Münire (Neyire Neyir), Bedia (Muvahhit) Afife Jale'yi izlemislerdir.

Ilk Türk erkek oyuncusunun adi bilinmemektedir, çünkü Halk Tiyatrosu ve Köylü Tiyatrosu geleneginde bir çok erkek oyuncu seyirciyle bulusmustu. Ancak ilk erkek oyuncunun Ahmet Fehim Efendi oldugu sanilmaktadir. Güllü Agop Tiyatrosunun ilanlarindan yola çikilarak Ahmet Necip'in ilk Müslüman erkek oyuncu oldugu dile getirilmektedir.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar