KISKANÇLIKLA İLGİLİ AÇIKLAYICI YAZI
Kişinin hayatı boyunca baş etmek, kontrol altına almak durumunda olduğu dürtülerinden biri de kıskançlıktır. Her insanda kıskançlık gibi dürtüler olabilir; ancak önemli olan bu dürtüleri iyi tanıyıp kontrol edebilmektir.

İyi bir eğitim kıskançlık dürtüsünün kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Kıskançlığın en ileri boyutu olan haset, bazı güzel özelliklere sahip olan kişilerin bu özelliklerini kaybetmesini istemek, hatta bunun için gayret etmektir. Haset (kıskançlık) kişinin hem kendisine hem de çevresindekilere zarar verdiği kadar insan ilişkilerini de olumsuz etkileyen kötü huylardandır.


Akla şöyle bir soru gelebilir: Acaba sağlıklı bir kişi neden istemediği halde kıskançlık duygusu duyabilir? Bunun nedenlerinden biri çocukluk çağından itibaren aldığı ahlaki eğitimin yetersiz oluşudur. Çocukluk çağındaki iyi bir eğitim, dürtülerin çoğunun kontrol altına alınmasını ve kişiye yararlı hale gelmesini sağlar. Çocukluk çağında kardeş doğumu ile kıskançlık duygusu eğitilmeye başlanır. Çocuk hem içten gelen duygu ile kardeşini çok sever hem de annesinin babasının sevgisini, eşyalarını, odasını paylaşmak istemeyip iç çatışma yaşayabilir. Eğer bu iç çatışmalar anne babanın da desteği ile bu yaşlarda çözümlenirse çocuk kıskançlık duygusu ile büyük ölçüde başa çıkabilir. Arkadaşlık ilişkileri içinde paylaşma da bunu kolaylaştırır. Bununla beraber bu konuda aşırı kaygılı olmak olumsuz yönde etki eder. Hassas yapılı, takıntıları olan bazı kişiler her insanda tabii olarak bulunan dürtülerin normal kişilik özellikleri olduğu endişesi ile paniğe kapılıyorlar. Depresyon ve takıntılar kişinin kendi duygularından emin olmamasına da yol açar. Bu sebeple tedavi edilmelidir.

YAZI KAYNAĞI:rehberliksitesi.com

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar