10.SINIF DİL VE ANLATIM KİTABI CEVAPLARI,YILDIRIM, 

SAYFA 38

10.etkinlik
www.edebiyatfatihi.net
Anlatımda gözlemin önemi :


  • Gözlem ayrıntıları fark etmeyi sağlar
  • Gözlem anlatılanın gerçekçi ve inandırıcı olmasını sağlar
  • Gözlem anlatılanların somutlaşmasını ve zihinde canlandırılması için gereklidir.

11.etkinlik

Çevre ve insan konulu bir yazı yazınız.

12.etkinlik
a.Bir yazıda anlamadan not almak mümkün değildir.
Üç türlü not alınır.
1. Duyduklarınızdan not almak
Duyduklarınızdan not alabilmek için “ zaman” çok kısadır. Bu kısa zamanda duyduğunuzu aynı şekilde yazmak isteseniz siz bir cümleyi yazıncaya kadar konuşan çok şeyler söylemiş olacaktır. Notu aynen yazarak değil, konunun özünü, temel öğelerini hatırlatıcı, noktalarını kısaltarak anlamı sizce bilinen işaretlerden, simgelerden yararlanarak almalısınız. Ayrıca elinizi çabuk tutmalı, konunun özünü kaçırmamaya çalışmalısınız.
Unutmayınız ki, not almak tam ve net anlamak öğrenmenizi kolaylaştıracak, dersleriniz öğrenmekteki güçlüklerinizi giderecek, zaman kaybetmenizi önleyecektir.
2. Okuduklarınızdan not almak
Derste, çalışırken, ansiklopedi veya İnternet gibi kaynaklardan, gazetelerden, dergilerden yararlanırken yaptığınız çalışmaya okuduklarınızdan not almak denir. Okurken not almadan konunun özünü, temel noktalarını sonradan kolayca hatırlayabilecek kadar kısa bir şekilde yazmalısınız. Alıntıyla not almayı karıştırmamak gerekir. Ayrıca olduğu gibi yazmak yanlışını da yapmamalısınız. Aynen yazacaklarınız kaynağın kendisi varken onu yazmanın hiçbir yararı olmaz.
Üzerinde çalıştığınız konunun ana noktalarını eksik bırakmadan sonradan kolayca hatırlayabilecek şekilde ne kadar kısa ve öz yazarsanız hatırlamanız da bu doğrultu da olacaktır.
Okuduklarınızdan not almak, ders hazırlamada, bir kaynaktan yararlanmada, kendinizi yetiştirmede, gelecek için bilgi ve belgeleri toplamada çok yararlı olur.
3. Gördüklerinizden not almak
Bir gezi yaparken, televizyonda bir film seyrederken ilginizi çeken hoşuna giden genel şeyleri unutmak istemiyorsanız not almanız gerekir. Unutmamanız gereken şey zaman yeterli olsa da not almanın kuralının değişmeyeceğidir.

b. Not almak bir bilginin kısıtlanmış veya bütünüyle yazılmış halinin aynı durum içerisinde tekrarının hiç değiştirilmeden yazılması durumu iken özet çıkarmak herhangi bir mantığa dayanan genelde pekiştirmek amacıyla yazılı olanın aynen olmayıp ihtiyaç duyulan kısımlarının ayrılması ve yazılması durumudur

UYGULAMA
Gezdiğiniz , gördüğünüz bir yöreyi betimleyerek defterinize yazınız.



ÖRNEK METİNLER İÇİN TIKLAYINIZ

 https://www.edebiyatfatihi.net/2016/09/2016-2017-10snf-dil-ve-anlatm-ders.html#.V-GDXPCLTIU



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar