TANZİMAT SANATÇILARI NASIL YETİŞMİŞLERDİR?
Bu yazımızda Tanzimat'ın tanınmış sanatçılarının nasıl yetiştikleri hakkında bilgi vereceğiz?

Tanzimat döneminde tanınmış edebiyatçılar nasıl yetişmiştir?

Tanzimat döneminde yetişmiş sanatçıların  hepsi Batıcı, yenilikçi, bilim ve tekniğe önem veren aydınlardır. Batı’ya hayranlık duymuş, yurdu gerilikten kurtarmak istemişlerdir. Yeni icatları, fen, elektrik, makine gibi kelimeleri heyecanla aramışlardır. Bununla birlikte, Türk halkının manevi ve millî değerlerine önem vermişlerdir.

Bu sanatçıların yetişmeleri tümüyle eski kültürle olmuştur. Bu yüzden  Tanzimatçıların idealleri ile uygulamaları, inançları ile yaşantıları arasında büyük farklılıklar vardır. Bundan dolayı  Tanzimat döneminde hep bir "ikilik" söz konusudur. Dilde sadeleşme düşüncesini savunmuşlardır; ancak bu düşünce uygulanamamıştır.  

Batı'ya özellikle Fransa'ya büyük ilgi duymuşlardır. Onlar için Avrupa, “Fransa” demektir. Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa‘dan başka hepsi Fransızcayı belli bir yaştan sonra kendi çabalarıyla öğrenmişlerdir.

Tanzimat Dönemi sanatçılarının büyük bir bölümü devlet adamı kimliği taşıyan ve sanatı; düşüncelerini yaymak amacıyla kullanan mücadele insanıdırlar. Bu sanatçılardan birçoğu, düşüncelerinden dolayı sürgün ve hapis hayatı yaşamışlar ya da yurt dışına kaçmak zorunda kalmışlardır.

Sanat endişesinden çok, düşünce ve ülkü peşindedirler. Bu yüzden Fransız edebiyatında özellikle XVIII. yüzyıl “Aydınlanma Devri“nin Montesquieu, J.J. Rousseau, Voltaire gibi yenilikçi düşünürlerine bağlanmışlardır. Onlar gibi zulme, haksızlığa karşı savaş açmış; vatan, millet, hürriyet, adalet, meşrutiyet hayranlığını büyük bir heyecanla yaymışlardır.

Bu sanatçıların yetişmeleri tümüyle eski kültürle olmuştur. Tanzimatçıların idealleri ile uygulamaları, inançları ile yaşantıları arasında büyük farklılıklar vardır. Bu yüzden Tanzimat döneminde hep bir "ikilik" söz konusudur. Dilde sadeleşme düşüncesini savunmuşlardır; ancak bu düşünce uygulanamamıştır



Kaynak: https://www.edebiyatfatihi.net/2013/09/yildirim-yayinlari-11sinif-edebiyat-22.html#.V-a3EPCLTIU




Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar