21 Şub 2016

FİYORT KIYI TİPİNE NERELERDE RASTLANIR ? NEDEN ?

Reklamlar


Fiyort kıyı tipine nerelerde rastlanır? Neden?

Fiyort Tipi Kıyılar ve Özellikleri
Bu kıyı tipinin oluşmasında da buzulların etkisi vardır. Buzul vadilerinin sular altında kalması ile oluşur. Dünya'nın en büyük fiyort kıyısı Norveç'te bulunmaktadır. Ülkemizde bu tip kıyılar görülmez.


Norveç, İzlanda, İskoçya, Grönland adası, Labrador kıyılarında, Alaska'nın güneyi ve Güney Şili kıyılarında rastlanır. Çünkü buzullar ve buzul vadileri bu bölgelerde görülür.


Bu kıyı tipine ait en güzel örnek, İskandinav Yarımadası nın Atlas Okyanusu kıyılarıdır. Dünya nın en büyük fiyordu Norveç teki Soğne fiyordudur.


FIYORTLU KIYILAR: Çok parçalanmis, girintili çikintili bir görünüm gösteren yüksek kiyilardir. Dalli budakli bir sekilde kara içine km.lerce uzanabilen deniz kollarını teşkil eder. Kiyinin bu görünümü, Norveç’te fiyort adi verilen, yan yana siralanmis ve deniz istilasina ugramis eski buzul vadilerinden veya teknelerinden ileri gelir. Boyuna profillerinde egik veya sürgülerle , bunlarin arasinda asiri oyulma çanaklari bulunur. Kaynak noktalarina dogru içlerinde yer yer göller bulunan, terk edilmis buzul vadileri özelligindedir. Enine profilleri U sekillidir. Boyuna profillerinde ise egik veya sürgülerle, bunlarin arasinda asiri oyulma çanaklari bulunur. Yan yana siralanmis çok sayida buzul vadisi vardir.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

3 yorum

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!