7 Şub 2016

10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY,110.SAYFA

Reklamlar

2015 2016 10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY 
SAYFA 110

1. Ülkemizde yükselti neden batıdan doğuya doğru gidildikçe artmaktadır? Araştırınız.
Yeryüzü şekillerinin dağılımından dolayı doğuya gidildikçe yükselti artmaktadır. Ülkemizin doğusu genellikle dağlıktır.

2. Ülkemizdeki dağların genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedenini araştırınız?
Anadolu’daki dağların genelde doğu-batı doğrultusunda uzanmasının nedeni, levhaların kuzey-güney yönlü sıkıştırmasıdır. Türkiye’de dağlar doğu batı doğrultulu uzanır( uzanış yönü) bunun nedeni kuzey güney yönlü sıkıştırma dır. Ancak dağların denize göre konumları farklıdır. Çünkü karaya göre denizin bulunacağı yön değişebilir. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde dağlar doğu batı doğrultulu ama denize ( kıyıya) paralel uzanır. Ege bölgesinde dağlar yine doğu batı doğrultulu ama deniz kıyıya dik uzanır.

3. Ülkemizdeki volkanik dağlar yeniden aktif hâle gelip püskürebilir mi? Araştırınız.

Alp-Himalaya kıvrım kuşağında yer alan Türkiye’de volkanlar, tektonik hatlara uygun olarak beş bölgede yoğunlaşmıştır. Ancak günümüzde Türkiye’de aktif volkan bulunmamaktadır.


Ülkemizde bilinen en son volkanik püskürmeler, yaklaşık 2000 yıl kadar önce Orta Anadolu’da Erciyes Yanardağı’nda ve MS 1441 yılında Doğu Anadolu’da Nemrut Yanardağı’nda meydana gelmiştir. Günümüzde, Anadolu’da volkanizma sönmek üzeredir. Ancak, bazı eski yanardağlarda (Erciyes, Hasan Dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb) halen gaz ve buhar çıkışları gözlenmekte olup, volkanizmanın yoğun olduğu bölgelerde 400’den fazla sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Anadolu’daki sıcak su kaynaklarıyla gaz ve buhar çıkışları, bu bölgede, yerkabuğunun derinliklerinde hala volkanik aktivitenin var olduğunu ve ilerde bir gün koşullar uygun olduğu takdirde şimdi sönmüş bir durumda olan yanardağın (zayıf bir ihtimal olsa da) yeniden etkinlik gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Ancak, yanardağ felaketi bir yazgı değildir ve bugün uyuyan bir yanardağ, ilerde etkin olacağını kesinlikle haber verecektir.


Ülkemizde Paleozoik’te oluşmuş Bitlis, Kırşehir, Tokat vb. masifleri, geniş alanlar kaplamalarına rağmen taş kömürü yataklarının sadece Zonguldak çevresinde sınırlı miktarda olmasının nedeni nedir?

Bitkiler öldükten sonra bakteriler etkisiyle değişime uğrar. Taş kömürü neden sadece Zonguldakta çıkıyor? Bitki artıkları eğer su altında kalarak değişime uğrarsa C (karbon) miktarı artarak kömürleşme başlar. Taş kömürü neden sadece Zonguldakta çıkıyor?

C miktarı % 60 ise turba

C miktarı % 70 ise linyit

C miktarı % 80 – 90 ise taş kömürü

C miktarı % 94 ise antrasit adını alır.

Taş kömürü neden sadece Zonguldakta çıkıyor sorusunun cevabı burada saklı. Zonguldak civarındada deniz etkisiyle Karbonlaşma oranı % 80 -%90 oluşmuştur.
DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!