2015 2016 10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY SAYFA 120
2015 2016 10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY SAYFA 120

10.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI EKOYAY 
SAYFA 120

1. Türkiye iklim haritasını inceleyerek yaşadığınız yerin hangi iklim bölgesinde yer aldığını
belirleyiniz. Bu iklim özelliklerini araştırınız.

(İstanbul baz alınmıştır.)



İstanbul'un kuzeyinde karadeniz iklim bölgesi özellikle görülmekle birlikte çoğunlukla Marmara iklim bölgesi içerisinde yer alır.

Marmara İklimi Özellikleri:

Marmara iklimi, Karasal iklimKaradeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.  Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde 500-1.00 mm arasında değişir. Bölgede ortalama kar yağışlı gün sayısı genellikle 10 günden azdır.




2. “Balkanlardan gelen soğuk hava kütlesi” ifadesinden ne anladığınızı belirten bir metin

hazırlayınız.

Trakya'da ciddi anlamda yükseltinin olmaması dogal bir korunum saglayamamakta, bu soguk hava dalgası kolayca içerilere kadar sokulabilmekte ve de marmara bölgesini etkisi altına alabilmektedir.Ülkemiz böyle zamanlarda Sibirya yüksek basınç alanının etkisi altına girmekte ve sıcaklıklar düşmektedir. 


3. Lodos rüzgârı ülkemizde etkili olduğu vakit, özellikle de Güney Marmara’da soba zehirlenmelerine dair haberler bültenlere yansır. Lodoslu havalarda neden soba zehirlenmesi olur?

Poyrazda da soba zehirlenmesi oluyor ama lodosdaki kadar çok değil. 

Neden lodosta soba zehirlenmesi çok daha fazla oluyor sorusunun yanıtı ise, lodosun poyrazdan daha sert (şiddetli) esmesi ile ilişkili değildir. Bu sorunun yanıtı bu rüzgarların estiği yön, diğer bir deyişle kuzeydoğudan esen poyraz kuzeyli olduğu için genellikle soğuk; güneybatıdan esen lodos ise güneyli olduğu için genellikle sıcak hava taşıyan bir rüzgardır. Dumanın yükselme hızı, dumanın sıcaklığı ile etrafını saran havanın sıcaklığı arasındaki farka bağlıdır. Diğer bir deyişle, bacadan cıkan duman ve gazlar kendilerini soğuk bir ortamda bulduklarında hızla yükselebilirler. Sıcak bir rüzgar olan lodos, dış ortam sıcaklığını arttırdığı için sadece sobayı boğmaz aynı zamanda bacanın çekiş gücünü de büyük ölçüde azaltır....

DİĞER TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

cevaplar için sınıfınıza tıklayınız edebiyat fatihi

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

YORUMLARINIZI ,SORULARINIZI AŞAĞIDAKİ YORUM KUTUSUNDAN YAZABİLİRSİNİZ...

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...