12 Ara 2015

SES OLAYLARI TEST SORULARI VE CEVAPLARI III-IV

Reklamlar

SES OLAYLARI TEST III-IV

1. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒n─▒n bir ├Ârne─či yoktur?

A) ├ťzerinde ├žimen renginde bir kazak vard─▒.
B) Daha ├žok T├╝rk sanat m├╝zi─činden ho┼član─▒yordu.
C) Gezip g├Ârd├╝─č├╝ yerlerle ilgili izlenimlerini kitapla┼čt─▒rd─▒.
D) Konuklar, evin b├╝y├╝k salonunda a─č─▒rlanacakt─▒.
E) ├ľn├╝m├╝zdeki yaz tekrar gelece─čiz, demi┼čti bana.

2. A┼ča─č─▒daki dizelerin hangisinde ses d├╝┼čmesi olmam─▒┼čt─▒r?


A) Ufkunda a├žarken alevden g├╝ller Her ak┼čam t├╝llenir dertli g├Ân├╝ller
B) Saatler h├╝z├╝nle ilerledik├že A─č─▒r bir k├óbusu and─▒r─▒r gece
C) Ard─▒nda titre┼čir sanki hayat─▒n G├Âlgesinde ulus, ho┼č bir mabedin
D) Art─▒r─▒r ruhunun dinmez yas─▒n─▒ Ve ┼čehir dalar sessiz bir uykuya
E) O zaman ki sesler akseder, gelir Bir hazin inilti gibi y├╝kselir

3. "K├╝├ž├╝─č├╝, "kaybolduktan" iki g├╝n sonra bulabildiler."


c├╝mlesindeki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝kte a┼ča─č─▒daki ses olaylar─▒ndan hangileri vard─▒r?


A) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ - hece d├╝┼čmesi-├╝ns├╝z benze┼čmesi
B) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒-kayna┼čt─▒rma-hece d├╝┼čmesi
C) ├ťnl├╝ daralmas─▒-├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒-hece d├╝┼čmesi
D) ├ťns├╝z benze┼čmesi-kayna┼čt─▒rma-├╝nl├╝ daralmas─▒
E) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒-ses t├╝remesi-├╝ns├╝z benze┼čmesi

4. "S├╝tten a─čz─▒ yanan, yo─čurdu ├╝fleyerek yer."


Bu atas├Âz├╝nde, a┼ča─č─▒daki ses olaylar─▒ndan hangisi yoktur?


A) ├ťns├╝z benze┼čmesi 
B) Hece d├╝┼čmesi
C) ├ťnl├╝ daralmas─▒ 
D) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒
E) Ulama

5. Biraz ├Ânce inen sakin ya─čmur damlalar─▒, yerini kar taneciklerine b─▒rakm─▒┼čt─▒. Kalkt─▒m. Hissediyorum. G├Âzlerimin i├ži g├╝l├╝yor. Bir sokak lambas─▒n─▒n alt─▒nda g├Âky├╝z├╝ne ┼č├Âyle bir bakt─▒m.
Bu par├žada a┼ča─č─▒dakilerden hangisi yoktur?


A) ├ťns├╝z benze┼čmesi 
B) Ses t├╝remesi
C) ├ťnl├╝ daralmas─▒ 
D) Kayna┼čt─▒rma ├╝ns├╝z├╝
E) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒

6. Ya┼č─▒m ilerledik├že daha ├žok "anl─▒yorum"
Ne b├╝y├╝k nimet oldu─čunu ah ey g├╝zel g├╝n! 
Bo┼č yere ├╝z├╝lmekte m├ón├ó yok anl─▒yorum,
"Kadrini" bilmek l├óz─▒m art─▒k her a├žan g├╝l├╝n.


Alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerde g├Âr├╝len ses olaylar─▒ a┼ča─č─▒dakilerden hangisinde s─▒ras─▒yla verilmi┼čtir?


A) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ - Ses d├╝┼čmesi
B) Ses d├╝┼čmesi - ├ťns├╝z benze┼čmesi
C) ├ťnl├╝ daralmas─▒ - Ses d├╝┼čmesi
D) ├ťns├╝z benze┼čmesi - ├ťnl├╝ daralmas─▒
E) ├ťnl├╝ daralmas─▒ - ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒

7. A┼ča─č─▒daki fiillerden hangisine ┼čimdiki zaman kipi (-yor) eklendi─činde ├╝nl├╝ daralmas─▒ g├Âr├╝lmez?


A) yollamak 
B) aramak 
C) titremek
D) ac─▒kmak 
E) s├Âylemek

8. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde "├╝ns├╝z benze┼čmesi" yoktur?


A) Bu bilgileri kitaptan ald─▒m.
B) Evimizi kerpi├žten yapm─▒┼člard─▒.
C) D├╝kk├ón─▒ kapatt─▒ktan sonra gidece─čim.
D) Bug├╝n kahvalt─▒da onunla konu┼čmad─▒m.
E) Okulumuzun bah├žesini s─▒n─▒f├ža temizledik.

9. A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerden hangisine ├╝nl├╝yle ba┼člayan bir ek getirildi─činde s├Âzc├╝─č├╝n sonundaki sert ├╝ns├╝z yumu┼čamaz?


A) kesik
B)hukuk
C) ara├ž
D) hesap
E) dert

10. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisindeki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝k ek al─▒rken ├╝nl├╝ t├╝remesi olmam─▒┼čt─▒r?


A) O her zaman: ""Az─▒c─▒k" a┼č─▒m, kayg─▒s─▒z ba┼č─▒m." derdi.
B) "Gencecik" insanlar cephenin yolunu tutmu┼čtu.
C) Ya┼čl─▒ kad─▒n, "biricik" evlad─▒n─▒ yitirince y─▒k─▒ld─▒.
D) Tarihi binalarla ├ževrili "darac─▒k" bir sokakta ilerliyorduk.
E) "K├╝├ž├╝c├╝k" elleriyle minik kedisini ok┼čard─▒.

11. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerdeki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde ses d├╝┼čmesi olmam─▒┼čt─▒r?


A) ├ľl├╝m Allah'─▒n emri; "ayr─▒l─▒k" olmasayd─▒.
B) Frans─▒z "devrimi" d├╝nyay─▒ sarsm─▒┼čt─▒.
C) Bunun ├╝zerine "├ža─čr─▒na" mesaj b─▒rakt─▒m.
D) En son "├ževirimi" ├╝├ž ay ├Ânce tamamlad─▒m.
E) Y├╝z├╝ne d├Âk├╝lm├╝┼čt├╝ sa├žlar─▒n─▒n "k─▒vr─▒mlar─▒".

12. K├Âk├╝ I bende bir II sarma┼č─▒k
Olmu┼č III d├╝nya sezmekteyim
Mavi, masmavi bir IV ─▒┼č─▒k
Ortas─▒nda V y├╝zmekteyim


Yukar─▒da numaralanm─▒┼č yerlerden hangisinde ulama vard─▒r?A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E)V.

13. Yozgat'ta da her y├Ârede oldu─ču gibi zamanla kaybolan tarihi g├╝zelliklerimize sahip ├ž─▒kam─▒yoruz.


Bu c├╝mlede a┼ča─č─▒daki ses olaylar─▒ndan hangisi yoktur?


A) Ses d├╝┼čmesi 
B) Ses t├╝remesi
C) ├ťnl├╝ daralmas─▒ 
D) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒
E) ├ťns├╝z benze┼čmesi

14. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerde ge├žen alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde ses olay─▒ yoktur?


A) Pazardan gelirken "sepet├žiye" u─čramay─▒ unutma.
B) D├╝nk├╝ ma├žta arkada┼č─▒m─▒n "omzu" ├ž─▒kt─▒.
C) Doktorun yazd─▒─č─▒ "ilac─▒" yar─▒n alabilir misin?
D) Benimle o olaydan beri "konu┼čmuyor".
E) Kay─▒k├ž─▒ k─▒y─▒ya yakla┼č─▒nca her taraftan "sesler" y├╝kseldi.

15. Ufkun d├Ârt duvar─▒na kanad─▒na vurarak 
R├╝zg├ór s├╝r├╝klenirken derinlerden derine 
G├╝m├╝┼č yelkenlerini y├╝ksekte savurarak 
Bir gemi yelken a├žt─▒ hayal iklimlerine


Yukardaki d├Ârtl├╝kte bulunmayan ses olay─▒ a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) ├ťnl├╝ d├╝┼čmesi 
B) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒
C) ├ťns├╝z uyumu 
D) Ulama
E) ├ťnl├╝ daralmas─▒

Cevap Anahtar─▒:


1-D
2-C
3-A
4-C
5-C
6-B
7-D
8-D
9-B
10-E
11-D
12-D
13-B
14-E
15-E


____________

TEST : 4
1. "T├╝rk├že s├Âzc├╝klerde kal─▒n ├╝nl├╝lerden sonra kal─▒n ├╝nl├╝ler, ince ├╝nl├╝lerden sonra ince ├╝nl├╝ler gelir."
Buna g├Âre a┼ča─č─▒dakilerden hangisi T├╝rk├že bir s├Âzc├╝kt├╝r?
A) demir 
B) makine 
C) mektup
D) tasvir 
E) evlat

2. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒ (├╝ns├╝z de─či┼čimi) yoktur?
A) Ak┼čam yeme─čini evde yemek istiyordu.
B) G├Â─čs├╝ndeki hafif a─čr─▒ onu epey sarsm─▒┼čt─▒.
C) ├ťmidini hayat─▒n─▒n son anlar─▒nda bile kaybetmemi┼čti.
D) Ka┼č─▒─č─▒ eline al─▒r almaz ├žorbas─▒n─▒ i├žmeye ba┼člad─▒.
E) Annesinin yapt─▒─č─▒ s─▒cak ├žorba ona iyi gelmi┼čti.

3. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde ├╝nl├╝ daralmas─▒ yoktur?
A) Gelecek hafta, do─čdu─čum yere, gidiyorum.
B) Ders ├ž─▒k─▒┼č─▒nda seni kap─▒da bekliyorum.
C) Ne demek istedi─čini ├žok iyi anl─▒yorum.
D) Derdimi sana bir t├╝rl├╝ anlatam─▒yorum.
E) Yakla┼č─▒k on y─▒ld─▒r bu evde ya┼č─▒yorum.

4. A┼ča─č─▒daki atas├Âzlerinin hangisinde kayna┼čt─▒rma ├╝ns├╝z├╝ kullan─▒lm─▒┼čt─▒r?
A) Bor├ž vermekle, yol y├╝r├╝mekle t├╝kenir.
B) Da─č da─ča kavu┼čmaz, insan insana kavu┼čur.
C) Cefay─▒ ├žekmeyen, sefan─▒n k─▒ymetini bilmez.
D) Duvar─▒ nem, insan─▒ gam y─▒kar.
E) Fakirlik ay─▒p de─čil, tembellik ay─▒pt─▒r.

5. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde bir ├╝nl├╝ daralmas─▒ vard─▒r?
A) Babas─▒n─▒n ayl─▒─č─▒ ile ancak ge├žiniyorlard─▒.
B) Ne zaman geleceklerinden onun da haberi yoktu.
C) Bu f─▒rsat─▒ elinden ka├ž─▒rmay─▒ akl─▒ndan bile ge├žirmedi.
D) S├Âzlerinden kimse bir┼čey anlamam─▒┼čt─▒.
E) Ak┼čam yeme─čini meydandaki lokantada yiyecektik.

6. ├çocu─čun "ya┼čad─▒─č─▒" olay─▒ herkes "garipsemi┼čti".
Alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerde g├Âr├╝len ses olaylar─▒ s─▒ras─▒yla a┼ča─č─▒dakilerden hangisinde verilmi┼čtir?
A) ├ťns├╝z t├╝remesi - ses de─či┼čimi
B) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ - ├╝ns├╝z benze┼čmesi
C) ├ťns├╝z benze┼čmesi - ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒
D) ├ťns├╝z benze┼čmesi - ├╝ns├╝z benze┼čmesi
E) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ - ├╝nl├╝ d├╝┼čmesi

7. Bu sanat├ž─▒ da bir ele┼čtirmenin ele ald─▒─č─▒ eseri ba┼čtan sona okumas─▒ gerekti─či d├╝┼č├╝ncesini destekliyordu.
Yukar─▒daki c├╝mlede a┼ča─č─▒dakilerden hangisinin ├Ârne─či yoktur?
A) Kayna┼čt─▒rma ├╝ns├╝z├╝ 
B) ├ťnl├╝ daralmas─▒
C) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ 
D) ├ťns├╝z t├╝remesi
E) ├ťns├╝z uyumu

8. "Baz─▒ s├Âzc├╝klerde t├╝reme s─▒ras─▒nda ses d├╝┼čmesi meydana gelir."
A┼ča─č─▒dakilerden hangisinin y├╝klemi bu a├ž─▒klamay─▒ ├Ârneklendirir?
A) Bir├žok yazar, ele┼čtirmenlere kulak asm─▒yor.
B) Bat─▒ edebiyat─▒ndan baz─▒ eserler, T├╝rk├žeye ├ževrildi.
C) Bu ┼čairin son ┼čiir kitab─▒, di─čerlerinden daha ├žok ho┼čuma gitti.
D) Bu ele┼čtirmen, eserlerinde her zaman nesnel ele┼čtiriyi savunuyor.
E) Romanc─▒, kahramanlar─▒ konu┼čtururken dili ustaca kullanm─▒┼č.

9. Vars─▒n onlar sele versinler elin bah├žesini 
K├Ây├╝m├╝n ├že┼čmesi olmak yeter de artar bana
Yukar─▒daki dizelerde ka├ž yerde ulama vard─▒r?
A) 1
B)2
C)3
D) 4
E) 5

10. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinin y├╝kleminde ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒ meydana gelmi┼čtir?
A) Bir saate kalmaz gelirler, biraz daha sabredelim.
B) Bu filmi herkes mutlaka seyretmelidir.
C) i┼čin sonunun b├Âyle olaca─č─▒n─▒ ben de hissettim.
D) Daha k├Ât├╝ durumlarla kar┼č─▒la┼čmad─▒─č─▒na ┼č├╝kretmelisin.
E) Ona do─čum g├╝n├╝nde ald─▒─č─▒m dolmakalemi h├ól├ó sakl─▒yor.

11. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisindeki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝kte bir ses olay─▒ meydana gelmi┼čtir?
A) Bu dar ve ├žamurlu sokaklarda insanlar g├╝├žl├╝kle "y├╝r├╝yordu".
B) Yazlar─▒ tatil k├Âyleri "┼čehirden" gelen insanlarla dolard─▒.
C) ─░ki yan─▒m─▒zda "u├žsuz" bucaks─▒z pamuk tarlalar─▒ vard─▒. *
D) Ya┼č─▒ "ilerledik├že" sa├žlar─▒ da zamanla a─čar─▒rd─▒.
E) Havalar ─▒s─▒nm─▒┼č, "a─ča├žlar" ├ži├že─če durmu┼č.

12. Kafda─č─▒'nda akar bir ├že┼čme
Ser├že parmak kal─▒nl─▒─č─▒nda suyu 
Haram etmi┼č gece g├╝nd├╝z uykuyu 
Akar da akar
Yukar─▒daki dizelerde a┼ča─č─▒dakilerden hangisinin ├Ârne─či yoktur?
A) ├ťns├╝z yumu┼čamas─▒ 
B) ├ťns├╝z benze┼čmesi 
C) Kayna┼čt─▒rma ├╝ns├╝z├╝
D) Hece d├╝┼čmesi
E) Ulama

13. Bir ku┼č kondu penceremin I ├Ân├╝ne
Sen geldin II sand─▒m hasta, yorgun
Bat─▒r beni III ey kederlerimin IV denizi
Faydas─▒z, denizler bile V bug├╝n yorgun
Yukar─▒daki dizelerde numaralanm─▒┼č yerlerden hangisinde ulama vard─▒r?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E)V.

14. A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerin hangisine "-c─▒ (-ci, -cu, -c├╝)" eki eklendi─činde bu ekin ├╝ns├╝z├╝nde sertle┼čme g├Âr├╝lmez?
A) sanat
B)├ž├Âp
C)hukuk
D) bilet
E) demir

15. "K├╝├ž├╝ltme eki "-c─▒k (-cik, -cuk, -c├╝k)" "k" ├╝ns├╝z├╝ ile biten s├Âzc├╝klere getirildi─činde s├Âzc├╝─č├╝n sonundaki "k" ├╝ns├╝z├╝ d├╝┼čer."
A┼ča─č─▒dakilerden hangisinde b├Âyle bir kullan─▒m yoktur?
A) Bu gurbet ilde s─▒cac─▒k yuvas─▒n─▒ ├Âzlemi┼čti.
B) Kazadan ufac─▒k bir s─▒yr─▒kla kurtuldu.
C) O h├ól├ó akl─▒mda k├╝├ž├╝c├╝k bir ├žocuk gibi duruyor.
D) O minicik g├Âzleriyle etraf─▒ s├Âz├╝yordu.
E) Sevin├žli oldu─ču g├╝l├╝c├╝klerinden anla┼č─▒l─▒yordu.

16. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde "hece d├╝┼čmesi" yoktur?
A) Soruya a─č─▒z kalabal─▒─č─▒ yaparak cevap verdi.
B) iyi notlar ald─▒─č─▒m─▒z─▒ duyunca g├Â─čs├╝ kabar─▒rd─▒.
C) Sabr─▒n b├╝t├╝n dertlere derman oldu─čunu s├Âylerdi.
D) Biraz burnu s├╝rt├╝l├╝rse belki ak─▒llan─▒r.
E) Siz g├Ânl├╝n├╝z├╝ ferah tutun, ├žocuk iyile┼čecek.

Cevap Anahtar─▒:


1-A
2-B
3-A
4-C
5-E
6-B
7-D
8-B
9-B
10-A
11-D
12-B
13-A
14-E
15-E

Artikel Terkait

Yorumlar─▒ G├Âster
Yorumlar─▒ Gizle

3 yorum

├çok te┼čekk├╝r ediyorum. ├çok g├╝zel bir site. Elinize eme─činize sa─čl─▒k. (y)

Test ├╝├žte alt─▒nc─▒ sorunun cevab─▒n─▒n C oldu─čuna emin misiniz ?

Uyar─▒n─▒z ├╝zerine soruya bakt─▒k, hakl─▒s─▒n─▒z C de─čil, cevap anahtar─▒nda hatal─▒ yaz─▒lm─▒┼č, do─čru cevap B olacak...D├╝zelttik, ├Âz├╝r dileriz...

YORUM YAPARAK SORU SORAB─░L─░R veya KATKIDA BULUNAB─░L─░RS─░N─░Z...

1) Yapt─▒─č─▒n─▒z yorum biz onaylad─▒ktan sonra g├Âr├╝lecektir.
2) Yaz─▒m kurallar─▒na m├╝mk├╝n oldu─čunca dikkat ediniz.
3) Kulland─▒─č─▒n─▒z ├╝slubun ki┼čili─činizi yans─▒tt─▒─č─▒n─▒ unutmay─▒n─▒z.
4) Yorumunuza emoji eklemek i├žin "Emoticon" butonuna t─▒klay─▒n.
5)Yorumunuza gelecek cevab─▒ takip etmek beni bilgilendir kutucu─čunu i┼čaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ ├ľne ├ç─▒kanlar