9.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI,GÜN YAYINLARI,75.SAYFA,

2015 2016 9.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI GÜN YAYINLARI
75.SAYFA
 9.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI GÜN YAYINLARI
75.SAYFA
 9.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI GÜN YAYINLARI
75.SAYFA
 9.SINIF COĞRAFYA DERS KİTABI CEVAPLARI GÜN YAYINLARI
75.SAYFA



1.Mevsimlere göre basınç değişiminde mevsimlere bağlı olarak ısınma ile kara ve denizlerin dağılışı etkili olmuştur.

2.Ocak ayında kuzey yarım kürede basınç daha yüksek güney yarım kürede basınç daha alçaktır. Temmuz ayında ise kuzey yarım kürede basınç daha alçak güney yarım kürede daha yüksektir. Bunun sebebi Ocak ayında kuzey yarım kürede kış güney yarım kürede yaz yaşanırken, temmuz ayında kuzey yarım kürede yaz, güney yarım kürede kış yaşanmasıdır.Genel bir ifade ile yeryüzünün sıcak olan kesimlerinde havanın ısınarak yükselmesi ile alçak basınç meydana gelir. Soğuk bölgelerde ise havanın soğuyarak yoğuşması sonucunda yüksek basınç merkezleri oluşur. 

3.Kara ve denizlerin farklı ısınmaları sonucu yaz döneminde denizler, kış döneminde karalar yüksek basınç konumunda olurlar. Kara ve denizlerin farklı olarak ısınması, özellikle Kuzey Yarım Küre’de kara ve okyanuslar arasındaki basınç şartlarını önemli ölçüde etkiler. Nitekim kış mevsi­minde kara kütleleri üzerinde hava kütlesinin aşırı olarak soğumasına bağlı olarak Kanada ve Sibirya’da yüksek basınç merkezleri, buna karşın Atlas Okyanusu’nda İzlanda ve Pasifik’te alçak basınç merkezleri oluşur. Yazın ise karaların aşırı ısınmasına bağlı olarak Asya ve Kuzey Amerika üzerinde âdeta ekvatoral bölgeyi andıran alçak basınç, Atlas ve Büyük okyanusları üzerinde ise yüksek basınç merkezleri meydana gelir.

Hiç yorum yok

Yorumunuz onaylandıktan sonra görülecektir..Bir hesabınız yoksa "adı/url veya anonim"i seçerek kolayca yorum yapabilirsiniz.Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek "beni bilgilendir" kutucuğuna işaretleyebilirsiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.