12 Ara 2015

12.SINIF EDEBİYAT KİTABI CEVAPLARI, FIRAT YAYINCILIK 94.SAYFA

Reklamlar

12.SINIF EDEBİYAT KİTABI CEVAPLARI, FIRAT YAYINCILIK
94.SAYFA 
UYARI: BU VE DİĞER İÇERİKLERİMİZİ AYNEN VEYA DEĞİŞTİREREK BAŞKA SİTELERDE YAYINLAYAMAZSINIZ...www.edebiyatfatihi.net

13. a. “Dağlar Savunusu” ve “Gülmeleri” adlı şiirleri; Ziya Osman Saba, Nâzım Hikmet Ran ve Orhan Veli Kanık’ın verilen şiirleriyle ses, yapı, tema, dil ve anlatım yönlerinden karşılaştırınız. Şiirler arasındaki benzerlik ve farklılıkları tahtaya sıralayınız.

İki şiir de serbest ölçüyle yazılmıştır fakat ilki daha çok toplumsal bir şiir özelliği gösterirken diğeri bireysel temalardan bahsetmektedir. Dağlar Savunusu’nda folklorik özellikler varken Gülmeleri şiiri kasaba veya kent hayatından bahseder. Nazım Hikmet şiiri ideolojinin bir aktarım aracı olarak görür, Orhan Veli’de sıradan insanın problemleri aktarılır, Ziya Osman Saba’da ise halk edebiyatına yaklaşan bir anlatımın bireysel bir bakışla yeniden yorumlanması vardır. Nazım Hikmet ve Orhan Veli serbest şiiri sürdürürken Ziya Osman Saba’da geleneğe yaslanan, hece ölçüsüyle şiirler görülür.

b. Öz şiir, toplumcu gerçekçi şiir ve Garip Hareketi ile şiire getirilen yeniliklerin Garip dışında yeniliğini sürdüren şiirde şairlerce nasıl yorumlandığını açıklayınız.

Garip dışında yeniliğini sürdüren şiir aslında daha önceki şiir anlayışlarının sentezi konumundadır. Bireysel temalarını Garip’ten, şekil ve ses özelliklerini toplumcu gerçekçi şiirden, söz sanatlarına kapılarını açması Öz şiirden gelir. Buradaki şairler ortak bir şiir anlayışı oluşturmaktan çok kendilerine has bir şiir dili ve duyarlılığı yaratmışlardır.

14. Behçet Necatigil hakkında yaptığınız araştırma ve “Gülmeleri” adlı şiirinden edindiğiniz bilgileri kullanarak şairin fikrî ve edebî yönü hakkında çıkarımlarda bulununuz.

Şair evler şairi olarak bilinir. DEVAMI MADDELER HALİNDE TIKLAYINIZ

15. Behçet Necatigil’in şiirinde belli bir toplumsal düşüncenin izleri var mıdır? Niçin?

Behçet Necatigil’de toplumun özellikle orta sınıfının yansımaları görülür. Hayatın belli bir bölümünü anlattığından toplumun belli kesimlerini ev teması altında buluşturarak toplumda ortak değerlerden, hislerden bahseder ve böylece toplumsal gerçekliğin bir kısmını yansıtmış olur.



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!