» » Türkçe sözcüklerde neden uzun ünlü yoktur ?

Kökeni Türkçe olan kelimelerde bugün uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü, Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür: adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir)

Bu konuda Prof. Dr. Muharrem Ergin’in görüşü şöyledir. “ Türkçe uzun vokal (ünlü) yoktur. Türkçedeki sekiz vokalin yedisi normal uzunlukta vokal, yani kısa vokaldir. Bir tanesi ise normalden kısa vokaldir. Türkçedeki normal vokaller a, e, i, o, ö, u, ü,”dür. “ı” vokali ise normalden daha kısadır. Türkçedeki yedi vokalin tek başlarına hece olmalarına, bir hece sonunda veya içinde bulunmalarına göre, normal, normalden biraz uzun ve normalden biraz kısa şekilleri vardır. Fakat bu normalden biraz uzunluk ve kısalık kulakla hissedilemeyecek bir derecededir. Türkçedeki Arapça ve Farsça kelimelerde ise çok miktarda uzun vokal vardır. Bu yabancı uzun vokaller Türk ses organlarının suni ve hususi bir gayreti ile söylenmekte, bu gayret tam bir şekilde ancak aydın çevrelerde görünmekte, halk dilinde ise uzun vokaller çok defa kısalmaktadır. Çok kullanılan bazı yabancı kelimelerin vokal bakımından Türkçeleştiğini, yani uzun vokallerinin kısa vokale döndüğünü bugün edebi dilde de görmekteyiz.


«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

YORUMLARINIZI ,SORULARINIZI AŞAĞIDAKİ YORUM KUTUSUNDAN YAZABİLİRSİNİZ...

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...