25 Kas 2015

SES OLAYLARI TEST SORULARI VE CEVAPLARI- II

Reklamlar

SES OLAYLARI TEST SORULARI VE CEVAPLARI- II

www.edebiyatfatihi.net

21. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde b├╝y├╝k ├╝nl├╝ uyumuna ayk─▒r─▒ bir ekkullan─▒lmam─▒┼čt─▒r?

A) Bu yeme─čin ek┼čimt─▒rak tad─▒ i┼čtah─▒m─▒z─▒ ka├ž─▒rd─▒.
B) Yeni meslekta┼č─▒na birka├ž ├Â─č├╝t vermeyi d├╝┼č├╝nd├╝.
C) Foto─čraflara bakarken g├Âzleri dolmu┼čtu.
D) Kitapl─▒─č─▒n ├Ân├╝nde durup raflara bir g├Âz gezdirdi.
E) Geliyorum, diye ├ž─▒kt─▒; ama saatlerdir ortada yok.

22. (I) Oturdu─ču bankta k─▒m─▒ldamadan bekledi. (II) Ya┼čl─▒ adam─▒n bu sefer gelece─čini hissetmi┼čti.        (III) G├Âzlerini kapayarak sorularla birlikte arkaya yasland─▒. (IV) Yan tarafta baston sesine benzeyen ses duyunca do─črulup g├Âzlerini a├žt─▒. (V) Kimse yoktu, yan─▒lm─▒┼čt─▒.


Yukar─▒daki par├žada numaral─▒ c├╝mlelerin hangisinde k├╝├ž├╝k ├╝nl├╝ uyumuna ayk─▒r─▒ bir s├Âzc├╝k kullan─▒lm─▒┼čt─▒r?


A) I.              B) II.              C) III.                D) IV.                 E) V.

23. A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerin hangisnde "d├╝z - dar" ├╝nl├╝ yoktur?


A) ilmek              B) ozan             C) ─▒l─▒k             D) yergi             E) al├ž─▒

24. Bir r├╝zg├ór d├╝nyalar kadar eski
     Analar─▒n ├žocuklar─▒n g├Âzlerinde
     Topra─ča suya ├Âyk├╝s├╝ i┼člemi┼č
     Dola┼čm─▒┼č nice insan y├╝re─čini


Bu dizelerde b├╝y├╝k ├╝nl├╝ uyumuna ayk─▒r─▒ ka├ž s├Âzc├╝k kullan─▒lm─▒┼čt─▒r?
A) 2              B) 3             C) 4             D) 5                   E) 6

25. A┼ča─č─▒dakilerin hangisinde ├žekim eki ald─▒─č─▒nda ├╝nl├╝ kayb─▒na u─čram─▒┼č bir s├Âzc├╝k vard─▒r?


A) Resmin alt─▒ndaki imza anla┼č─▒lm─▒yordu.
B) Renklerin canl─▒l─▒─č─▒ onu sar─▒p sarmalad─▒.
C) Sergideki pek ├žok tablodan daha ├žok dikkat ├žekiyor.
D) Ressamla tan─▒┼čmay─▒ ├žok istedi; ama olmad─▒.
E) Sergiden sonra bir yerlerde oturmay─▒ kararla┼čt─▒rd─▒k.

26. A┼ča─č─▒dakilerin hangisinde “├╝nl├╝ t├╝remesi” vard─▒r?


A) Bu soruya verebilece─či bir yan─▒t yoktu.
B) Durup uzun uzun seyretti g├Âky├╝z├╝n├╝.
C) Her ┼čeyi ├žepe├ževre saran s─▒cakl─▒─ča meydan okudu.
D) Yemye┼čil bah├ženin serinli─či ona iyi gelmi┼čti.
E) ┼×ehrin d─▒┼č─▒nda kalan bu evi ve bah├žeyi seviyordu.

27. I. D├╝n, buradan gidece─čini s├Âylemi┼čti bana.
     II. ┼×imdi yola ├ž─▒ksak ancak yeti┼čiriz onlara.
    III. Sana da bir ┼čey s├Âylenmiyor.
    IV. Ondan kalan son an─▒, bu k├╝├ž├╝k evdi.


Yukar─▒daki numaral─▒ c├╝mlelerin hangi ikisinde ├╝nl├╝ de─či┼čimine ├Ârnek vard─▒r?


A) I. ve III.          B) II. ve IV.         C) I. ve II.          D) II. ve III.            E) III. ve IV.

28. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde “├╝nl├╝ daralmas─▒” yoktur?


A) Aylard─▒r yolunu g├Âzl├╝yor bu insanlar.
B) Yalan s├Âyl├╝yor, beni tan─▒m─▒yor bile.
C) Onun seni kand─▒rd─▒─č─▒n─▒ g├Âremiyor musun?
D) Gideceksin, diye ├╝z├╝l├╝yor annem.
E) Y├╝r├╝yerek i┼če gitmeyi tercih ediyordu.

29. A┼ča─č─▒daki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde “├╝nl├╝ d├╝┼čmesi” yoktur?


A) Kedisini beslemek i├žin eve erken d├Ânm├╝┼č.
B) Kap─▒n─▒n ├╝st├╝nde unutmu┼č yine anahtarlar─▒n─▒.
C) Uykusunda konu┼čuyor, karde┼čini de tedirgin ediyor.
D) Benim fikrimi soran olmay─▒nca sustum.
E) ├ľmr├╝n├╝ ├žocuklar─▒na adam─▒┼č bir babayd─▒ o.

30. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde s├Âyleyi┼čteki ├╝nl├╝ daralmas─▒n─▒n yaz─▒ya ge├žirilmesiyle yaz─▒m yanl─▒┼č─▒ meydana gelmi┼čtir?


A) Yemek yiyince biraz kendine gelmi┼čti.
B) Giyecekleri tek tek se├žip bavula koydu.
C) Bah├žedeki ayr─▒k otlar─▒n─▒ temizliyor.
D) Masal dinliye dinliye uykuya dald─▒.
E) Kimseyi dinlemiyor, her ┼čeyi bildi─či gibi yap─▒yordu.

31. A┼ča─č─▒daki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde t├╝retme s─▒ras─▒nda “├╝nl├╝ d├╝┼čmesi” meydana gelmi┼čtir?


A) S├╝tten a─čz─▒ yanan, yo─čurdu ├╝fleyerek yer.
B) Ata dostu o─čula mirast─▒r.
C) Araba devrilince yol g├Âsteren ├žok olur.
D) Leyle─čin ├Âmr├╝ laklakla ge├žer.
E) Dervi┼čin fikri neyse zikri de odur.

32. ├ťnl├╝ d├╝┼čmesi meydana gelen bile┼čik eylemlerin biti┼čik yaz─▒lmamas─▒ yaz─▒m yanl─▒┼č─▒na neden olur.


A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde bu kurala uyulmad─▒─č─▒ i├žin yaz─▒m yanl─▒┼č─▒ meydana gelmi┼čtir?


A) Kurtuldu─čuna ┼č├╝k├╝r et de s├Âylenmeyi b─▒rak.
B) Evin ├Ân├╝ne park etti─či arabas─▒n─▒ ├žizmi┼čler.
C) Yeni bir spor kul├╝b├╝ne kaydolmu┼čtum.
D) Sana yard─▒m etmek i├žin buraya kadar gelmi┼č.
E) Arkada┼člar─▒n─▒ yeni evine davet etmek i├žin sab─▒rs─▒zlan─▒yor.

33. A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerin hangisinde ├╝nl├╝ d├╝┼čmesi yoktur?


A) s├╝tla├ž      B) kahvalt─▒       C) kaynana       D) biricik        E) b├Âyle

34. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde “├╝nl├╝ t├╝remesi”ne u─čram─▒┼č bir s├Âzc├╝k vard─▒r?


A) Minicik bir ├žantaya o e┼čyalar─▒ nas─▒l s─▒─čd─▒rm─▒┼č?
B) Gencecik ya┼čta hayata at─▒lmak zorunda kalm─▒┼č.
C) Ufac─▒k ├žocu─ču tek ba┼č─▒na oraya nas─▒l yollars─▒n?
D) Kedicik, annesini g├Âr├╝nce miyavlamay─▒ kesti.
E) Al├žac─▒k dal─▒n ucundaki yemi┼čleri toplad─▒k.

35. ├çevresinde g├╝├ž alaca─č─▒ hi├ž kimsesi yoktu.


Bu c├╝mledeki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝kte g├Âr├╝len ses, olay─▒ a┼ča─č─▒dakilerin hangisinde vard─▒r?


A) S├Âylenenlerin hepsini reddetmiyor.
B) Do─čruyu s├Âylemekten ka├ž─▒n─▒yor.
C) B├╝t├╝n aileye tatili zehretmi┼čti.
D) Hissettiklerini anlatman─▒n yolunu bulamad─▒.
E) B├╝y├╝yen sessizli─či kap─▒n─▒n ├žalmas─▒ sonland─▒rd─▒.

36. I. ayr─▒nt─▒ - yanl─▒┼č
     II. sapasa─člam - devretmek
    III. yiyecek - az─▒c─▒k
   IV. s├Âyl├╝yor - sapasa─člam
     V. beynim - biricik
Yukar─▒daki numaral─▒ s├Âzc├╝k ├žiftlerinden hangisinde ayn─▒ ses olay─▒ meydana gelmi┼čtir?


A) I.             B) II.          C) III.                D) IV.                 E) V.

37. T├╝rk├žede ├╝ns├╝zlerle ilgili olarak a┼ča─č─▒da verilenlerden hangisinde yanl─▒┼č bir a├ž─▒klama vard─▒r?


A) “j, ─č, l” ├╝ns├╝zleriyle s├Âzc├╝k ba┼člamaz.
B) S├Âzc├╝k ba┼č─▒nda iki ├╝ns├╝z yan yana gelmez.
C) S├Âzc├╝k k├Âklerinde ikiz ├╝ns├╝z bulunmaz.
D) S├Âzc├╝k sonunda iki ├╝ns├╝z yan yana gelmez.
E) “b, c, d, g” ├╝ns├╝zleriyle s├Âzc├╝k bitmez.

38. A┼ča─č─▒daki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde sert ├╝ns├╝zlerden biri yoktur?


A) Kanaryan─▒n kafesi onun odas─▒nda dururdu.
B) Hasta adam─▒ mutlu eden tek ses kanaryan─▒n ┼čark─▒lar─▒yd─▒.
C) Bah├žedeki limon a─čac─▒ sonunda ├ži├žeklenmi┼čti.
D) Bir pe├žete ile sard─▒─č─▒ ekmek par├žalar─▒n─▒ ku┼člara at─▒yordu.
E) ─░ki hafta kimseyle konu┼čmam─▒┼čt─▒ adamca─č─▒z.

39. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde "├╝ns├╝z uyumunu"na uymayan bir kullan─▒m vard─▒r?


A) Ya┼č├ža kendinden b├╝y├╝k herkese sayg─▒ duyard─▒.
B) Geni┼č├že bir salona buyur ettiler hepimizi.
C) Kimseyi uyand─▒rmamak i├žin yava┼č├ža odas─▒na ge├žti.
D) Seninle konu┼čtuk├ža her ┼čeyi daha iyi anl─▒yorum.
E) Bu konu┼čman─▒n pek de dostca olmayaca─č─▒ a├ž─▒kt─▒.

40. I. Nihayetsiz bir ova a─čartt─▒ benzimizi
         Yollar bir ┼čerit gibi ufka ba─člad─▒ bizi
     II. Bir deva bulmak i├žin ba─čr─▒ndaki yaraya
          Toplanm─▒┼čt─▒ garipler ┼čimdi kervansaraya
    III. Bizden evvel buraya inen ├╝├ž d├Ârt arkada┼č
          Kurmu┼čtular tutu┼čan oca─ča kar┼č─▒ ba─čda┼č
    IV. Ge├židi atlay─▒nca ┼ča┼č─▒rd─▒m sevincimden
          Ard─▒mda kalan yerler anla┼č─▒l─▒rken baharla
     V. ┼×i┼česi is ba─člam─▒┼č bir lamban─▒n ─▒┼č─▒─č─▒
          Her y├╝ze ├žiziyordu bir h├╝z├╝n k─▒r─▒┼č─▒─č─▒


Yukar─▒dakilerden hangisinde “├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒”n─▒n bir ├Ârne─či yoktur?
A) I.            B) II.              C) III.            D) IV.             E) V.

41. A┼ča─č─▒daki alt─▒ ├žizili s├Âzc├╝klerin hangisinde, hem ├╝ns├╝z benze┼čmesi hem ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒ vard─▒r?


A) Konu┼čmalar─▒ telefonuna kaydetti.
B) Bana o anlatt─▒ d├╝n olanlar─▒.
C) Yalan s├Âyledi─čini zannetmiyorum.
D) Bah├žedeki o b├╝y├╝k a─čac─▒ dedesi dikmi┼č.
E) Kaybolan y├╝z├╝─č├╝n├╝ karde┼či bulmu┼č.

42. I. Zaman her ┼čeyin ilac─▒d─▒r, demi┼čler.
     II. ─░┼čin tatl─▒ya ba─članmas─▒ i├žin arac─▒ olmu┼čtu.
    III. Haz─▒rlanan harc─▒ duvara dikkatle s├╝rd├╝.
    IV. Ate┼če konan sac─▒n ├╝st├╝nde etler pi┼čiyordu.
     V. Oraya gidelim diye tutturan sendin!


Numaral─▒ c├╝mlelerin hangisinde “├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒”n─▒ ├Ârnekleyen bir kullan─▒m yoktur?


A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

43. “p, ├ž, t, k” ├╝ns├╝zleriyle biten s├Âzc├╝klerin sonuna ├╝nl├╝yle ba┼člayan bir ek geldi─činde bu sert ├╝ns├╝zler “b, c, d, g-─č” ye d├Ân├╝┼č├╝r.


A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerden hangisi bu kurala uymaz?


A) ├žok          B) hukuk           C) melek           D) metot            E) g├Âk

44. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde “├╝ns├╝z benze┼čmesi”nin oldu─ču birden fazla s├Âzc├╝k kullan─▒lm─▒┼čt─▒r?


A) Herkesi kendinden uzakla┼čt─▒ran bu s├Âzlerindir.
B) K├Âye kadar ikisi birlikte konu┼čmadan y├╝r├╝d├╝ler.
C) O─člunu bu b├╝y├╝k├že mirastan yoksun b─▒rakt─▒.
D) ├çocuklu─čundaki gibi hoyrat├ža davran─▒yorsun.
E) Uzun s├╝re ona yard─▒m etmeyi reddetmi┼čti babas─▒.

45. A┼ča─č─▒daki c├╝mlelerin hangisinde, ├╝ns├╝z benze┼čmesi kural─▒na uyulmad─▒─č─▒ i├žin yaz─▒m yanl─▒┼č─▒ meydana gelmi┼čtir?


A) Karanl─▒kta oturmu┼č, soka─č─▒ izliyordu.
B) Sokak kap─▒s─▒n─▒n a├ž─▒ld─▒─č─▒n─▒ i┼čitti; kim o diye seslendi.
C) Birka├ž kitaptan ├Â─črenmi┼čti bu bilgileri.
D) Dergilere yapt─▒─č─▒ ├ževirilerden para kazanam─▒yor.
E) Fikret’den ald─▒─č─▒ borcu ├Âdemek istiyordu.

46. A┼ča─č─▒daki s├Âzc├╝klerin hangisinde “dudak ├╝ns├╝zleri” yoktur?


A) pembe       B) bamya              C) senet        D) vapur             E) pilav

47.  I. yurt - ad
     II. s─▒nav - se├žkin
    III. atk─▒ - et├╝t
    IV. ciddi - elektrik
     V. salg─▒n - zavall─▒


Yukar─▒daki s├Âzc├╝k ├žiftlerinden hangisi T├╝rk├žedeki ├╝ns├╝zlerle ilgili kurallara uymaz?


A) I.           B) II.             C) III.              D) IV.                  E) V.

48. A┼ča─č─▒dakilerin hangisinde hem ├╝ns├╝z yumu┼čamas─▒ hem ├╝ns├╝z benze┼čmesini ├Ârnekleyen s├Âzc├╝kler kullan─▒lm─▒┼čt─▒r?


A) Sevdam─▒n avucunu bast─▒r─▒yorum geceye
Ya─č─▒yor da─člara kar benim i├žin
B) Bir ┼čey demek gelmiyor i├žimden
Kan─▒m─▒n bu─čday─▒n─▒ savuruyorum
C) G├╝z a─ča├žlar─▒ ile kar─▒┼čt─▒r─▒yorum sisleri
Beni yola b─▒rakan ─▒rma─ča d├Ân├╝p bak─▒yorum
D) A─č─▒rla┼čm─▒┼č bir ay gibi susuyorum
Ya┼č─▒ bilinmeyen ya─čmur ├Ân├╝mde
E) Beni de k─▒rd─▒lar i├žimde k─▒rd─▒lar
Karanl─▒k camlardan sular ak─▒yordu

­čĹëSES OLAYLARI- I ─░├ç─░N TIKLAYINIZ



Cevaplar:

21. D 22. D 23. B 24. B 25. A 26. C

27. A 28. E 29. B 30. D 31. C 32. A 33. D 34. B 35. C 36. A 37. D

38. C 39. E 40. B 41. A 42. D 43. B 44. C 45. E 46. C 47. D 48. C





Artikel Terkait

Yorumlar─▒ G├Âster
Yorumlar─▒ Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORAB─░L─░R veya KATKIDA BULUNAB─░L─░RS─░N─░Z...

1) Yapt─▒─č─▒n─▒z yorum biz onaylad─▒ktan sonra g├Âr├╝lecektir.
2) Yaz─▒m kurallar─▒na m├╝mk├╝n oldu─čunca dikkat ediniz.
3) Kulland─▒─č─▒n─▒z ├╝slubun ki┼čili─činizi yans─▒tt─▒─č─▒n─▒ unutmay─▒n─▒z.
4) Yorumunuza emoji eklemek i├žin "Emoticon" butonuna t─▒klay─▒n.
5)Yorumunuza gelecek cevab─▒ takip etmek beni bilgilendir kutucu─čunu i┼čaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yaz─▒l─▒lar─▒nda ba┼čar─▒n─▒z─▒ art─▒r─▒n, kanal─▒m─▒za abone olun!