12 Kas 2015

9.sınıf edebiyat kitabı cevapları ,MEB , sayfa 50

Reklamlar


SAYFA 50

Sınıf iki gruba ayrılır. Grup sözcüleri seçilir. Birinci grup Çırpınıp İçinde Döndüğüm Deniz
adlı şiiri, ikinci grup Koşma'yı ritim, ahenk, tema ve yapı özellikleri bakımından inceler. İnceleme sonuçları grup sözcüleri tarafından tahtaya yazılarak şiirler karşılaştırılır. Sonuçları sözlü olarak ifade edilir.



1. Çırpınıp İçinde Döndüğüm Deniz ve Koşma başlıklı şiirlerin üçüncü dörtlüklerini dil ve anlatım bakımından inceleyiniz. Ortak özelliklerini belirleyerek tahtaya yazınız.

HER İKİ ŞİİRDE DE SADE YALIN VE HALK SÖYLEYİŞİLERİNİN YER ALDIĞI BİR DİL KULLANILMIŞTIR. AYRICA HALK ŞİİRİNİN ÖNEMLİ BİR İMGESİ OLAN GÜL-BÜLBÜL İMGESİNE YER VERİLMİŞTİR.

2. Âşık Veysel ve Karacaoğlan'ın şiirlerini biçim ve içerik yönünden nasıl ilişkilendirebilirsiniz? Sözlü olarak ifade ediniz.

BİÇİM YÖNÜNDEN HER İKİ ŞİİR DE KOŞMA NAZIM BİÇİMİNDE YAZILMIŞTIR .HALK ŞİİR GELENEĞİNE GÖRE OLUŞTURULMUŞTUR.
İÇERİK OLARAK KOŞMADA BAHAR TEMASI , AŞIK VEYSEL'İN ŞİİRİNDE AŞK TEMASI İŞLENMİŞTİR.HER İKİSİNDE DE TEMA ETRAFINDA "AŞIK"IN HALLERİ DİLE GETİRİLMİŞTİR.


3. ‘Dalgalanır coşar ürüzgârından”, “Aşk ehli dayanır ataşa kora”, “Yüce dağlar gurur duyar karından” dizeleriyle “Aşıkların del'olduğu zamandır.”, “Aşıp aşıp gelir yayla belinden”, “Ulu dağlar yol olduğu zamandır.” dizelerinde hangi söyleyiş özellikleri bulunmaktadır? Bu özelliklerin, ait oldukları sosyal ve kültürel ortamla ilişkisini belirleyerek tespitlerinizi defterinize yazınız.

DİKKAT ÇEKEN YÖN HALK DİLİ VE SÖYLEYİŞLERİNİN KULLANILMASIDIR.BU DURUM BU ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN ŞİİRLERİN HALK ŞİİRİ GELENEĞİNE VE KÜLTÜRÜNE GÖRE OLUŞTUĞUNU GÖSTERİR.


4. 17. yy. da yazılmış olan Koşma ve 20. yy.da yazılmış olan Çırpınıp İçinde Döndüğüm Deniz başlıklı şiirlerden yola çıkarak bağlı oldukları halk şiiri geleneğinin özelliklerini maddeler hâlinde yazınız.

 ^ Anlama Yorumlama


1. Aşağıdaki şiirleri ritim-ahenk, dil ve tema yönünden inceleyiniz. Şiirlerin yazıldığı dönemleri de göz önüne alarak şiirlerin ait oldukları geleneğin özelliklerini aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

VERİLEN ŞİİRLER MODERN ŞİİR GELENEĞİNE GÖRE YAZILMIŞTIR.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!