» » » » » » 12.sınıf edebiyat kitabı cevapları ,Fırat Yayıncılık , sayfa 84

SAYFA 84
YORUMLAMA - GÜNCELLEME
1. Aşağıdaki şiirleri yapı, ahenk, tema, dil ve anlatım bakımlarından karşılaştırınız. Karşılaştırmanız sonucunda, Garip şiirinin, Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdürenlerin şiirinden farklı olan yönleri­ni belirleyiniz.
Milli Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir halk edebiyatı geleneğine yaslanırken Garipçiler Batı tarzı serbest bir şiir yazmışlardır. İlki Anadolu temasını yoğun olarak işlerken Garipçiler şehrin sıradan insanını ele almışlardır. Milli Edebiyat zevk ve şiir anlayışını sürdüren şairler biçimsel özelliklere, uyaklara ve rediflere yer verirken Garipçiler bunlardan uzak durmuşlardır.
2. Melih Cevdet Anday, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu hakkında yaptığınız araştırma ile konu işlenişi sürecinde edindiğiniz bilgileri kullanarak Garipçilerin Türk şiirine hangi yenilikleri getirdikle­rini aşağıya yazınız.

Garipçiler Türk şiirinde biçimsel kalıpları sistematik olarak kırarak yeni bir anlayış getirmişlerdir. Temaları Türk şiiri için oldukça devrim niteliğindedir. Şairaneliği reddeden ilk sanat anlayışı olmuşlardır. İlk defa sıradan insanı konu alan şairlerimiz Garipçilerdir.


«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...