SAYFA 66
4. ETKİNLİKAşağıdaki Behçet Necatigil tarafından kaleme alınmış olan "Sait FaikAbasıyanık" adlı biyog­rafi metnini yazım ve noktalama yönünden değerlendiriniz. Yay ayraçla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getirip yazımı yanlış olan kelimeleri belirleyerek doğru yazımını defterinize yazınız.

Cumhuriyet devri hikayecilerinden, 23 Kasım 1906-11 Mayıs 1951 doğumuAdapazarı, ölümü İstanbul.
İlkokulu Adapazarı'nda okudu (, ) onuncu sınıfa kadar İstanbul Erkek Lisesndeki ortaöğretimini Bursa'da tamamladı (1928). İstan­bul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine yazıldıysa da çok geçmeden İsviçre'ye ekonomi öğrenmeye gitti
(1931). Lozan'da iki hafta dura­bildi. Fransaya geçerek Grenoble kentinde başladı üniversiteye( , ) 1953'de de öğrenimini bırakıp yurda döndü. Kısa bir süre bir azınlık okulunda türkçe (DOĞRUSU : Türkçe )  öğretmenliği, zahire ticareti ve bir ay kadar da (Mayıs 1942) Haber gazetesinde adliye muhabirliği işlerinde çalıştı. Babası­nın geliriyle geçindi. Burgaz adasındaki köşklerinde annesiyle birlikte yaşadı. Bu köşk 1964 Ma­yısından beri Sait Faik Müzesi'dr.
Lise sıralarında şiirler yazarak yazı hayatına atılan Sait Faik'in şöhretini sağlayan ilk hikaye­leri Varlık dergisinde yayımlandı (15 Nisan 1934).
Hikâyelerinde konu ve olaydan çok, şiire ve etkiye en uygun zaman parçaları üzerinde dur­masını seven (, ) bu dramatik anları incelemekte büyük başarı gösteren Sait Faik, bir İstanbul hikâyecisi idi. Kaderlerine eğildiği, düşüren, düşürülmüş insanlarda çok kere kendi sıkıntı ve avareliklerinin dramını yaşadı. Çalışkan, işinde gücünde insanlargördükçe, şehirden, kalabalık­lardan, sevinç duydu( ; ) kötülüklerle karşılaştıkça kırlara, kıyılara, sakin-tenha adalara (Burgaz, Hayırsız Adaları) balıkçılara sığındı. Ada ve deniz hikâyelerinde kahraman sayısı az ve belli, şehir hikâyelerinde ise dikkati dağıtacak kadar bol ve çeşitlidir. (...) Kaleminigüzelliklerin hakkını aramak, vermek, göstermek uğrunda kullandı.
Yirmi yıllık sanat hayatında bize Medar-ı Maişet Motoru (1944)( , ) Birtakım İnsanlar adıyla, 1952) ve Kayıp Aranıyor (1953) adlarında iki roman, Şimdi Sevişme Vakti (1953) adlı birde şiir kitabı bırakmış olan Sait Faik'in hikâyeleri, şu on üç kitapta toplandı( ) Semaver (1936), Sarnıç (1939), Şahmerdan (1940), Lüzumsuz Adam (1948), Mahalle Kahvesi (1950), Havada Bulut (1951), Kumpanya (1951), Havuz Başı (1952), son Kuşlar (1952), Alemdağ'da Bir Yılan (1954), Az Şekerli (1954), Tüneldeki Çocuk (1955), Mahkeme Kapısı (1956).
1953 Mayısında ABD'deki uluslararası Mark Twain (Mark Tivın) Derneği, modern edebiyata hizmetlerinden dolayı Sait Faik'i şeref üyeliğine seçmişti.
Behçet NECATİGİL
(Edebiyatımızda isimler Sözlüğü)





REKLAM

cevaplar için sınıfınıza tıklayınız edebiyat fatihi

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. şu on üç kitapta topladı: olmayacak mı

    YanıtlaSil

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...


reklamlar