9.sınıf dil ve anlatım kitabı cevapları  MEB 
YENİ BASKIYA GÖRE GÜNCELLLENDİ
SAYFA 18 CEVAPLARI
1. DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ 

KÜLTÜR-DİL 
WWW.EDEBİYATFATİHİ.NET1. “Kültür “ kelimesiyle ilgili düşüncelerinizi maddeler halinde yazınız. 

Bir milletin ortaya koyduğu etkinliklerin tümüne kültür denir. Kültür uzun bir birikim sonunda ortaya çıkar. Kültür bir milleti diğer milletlerden ayıran bir unsurdur.. Kültür dil sayesinde nesilden nesile aktarılır. 
2.Yabancı filmlerde gördüğünüz düğün törenleri ile Türk düğün törenlerini karşılaştırınız .

 Kültür milletlerin yaşayış şekillerini belirler. Yani her milletin kültürü farklıdır. Kültür farklılığı olduğu için yabancı filmlerde görülen düğünler ile bizim düğünlerimizin farklı olması normaldir. Her millet kendi yaşayışı ve anlayışı doğrultusunda düğün yapar.  https://www.edebiyatfatihi.net/2015/10/9sinif-meb-dil-ve-anlatim-kitabi.html
3. Kültürel farklılıkların oluşmasındaki etkenleri yazınız. 
  • DİL 
  • DİN 
  • GELENEKLER , GÖRENEKLER
  • COĞRAFİ BÖLGE
4. Türkçe bilenlerin “et, süt, kaşık, baş, ayak, göz, bil-, kal-, gel-, git-, otur-” vb. pek çok kelimeyi kullanarak geniş bir coğrafyada anlaşabilmeleri Türk dilinin hangi yönünü gösterir? 
Türkçenin ÇOK  geniş bir coğrafyada konuşulan bir ortak kültür dili olduğunu gösterir. 

5. Bugün İstiklal Marşı’nın ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin dili kolayca anlaşılmamaktadır. Size göre bu durum, dilin hangi özelliğini ortaya koymaltadır?
 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla beraber ülkemiz bir değişim içine girmiştir. Değişim yaşayan unsurlardan biri de kültürdür. Kültürün değişmesi ile dilde de değişmeler olmuştur. Edebiyat ve dilde cumhuriyete kadar Araplar örnek alınmışken artık dilde sadeleşmeye gidilmiştir ve kendi dil özelliklerimize dönüş başlamıştır. 

6. Anadolu topraklarında yaşayan Yunus Emre’nin dörtlüğü ile 11. yüzyılda Orta Asya’da yaşayan Ahmet Yesevi’ye ait dörtlüğün birbirine benzer olmasının sebepleri sizce nelerdir?
Benzerliğin sebebi İki dörtlüğün  de İslam dini çerçevesinde oluşan tasavvuf kültüründen etkilenmeleridir.


DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ



cevaplar için sınıfınıza tıklayınız edebiyat fatihi

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

YORUMLARINIZI ,SORULARINIZI AŞAĞIDAKİ YORUM KUTUSUNDAN YAZABİLİRSİNİZ...

Yorumunuz için şimdiden teşekkürler...Blogger'da bir hesabınız yoksa ''Anonim'' veya ''Adı/Url'' bölümünü seçerek kolayca görüşlerinizi belirtebilirsiniz...