Ömer Seyfettin, Pireler Hikayesinin Konusu, Olay Örgüsü, Özeti, Kişiler, Mekan ve Zaman, Zihniyet Unsurları, İncelemesi bu yazıda....


ÖMER SEYFETTİN/PİRELER

Öykünün Konusu: Anlatıcı ile Rose Mayer isimli genç bir hanımın rastlantı sonucu tanışmaları ve ardından ilişkilerini ilerletip aynı eve taşınmaya karar vermeleri ve hayatlarını paylaşmaları anlatılmıştır.

-ÖZET-

PİRELER


Anlatıcı İzmir’de ikinci sınıf bir otelde kaldığı sırada bir rastlantı sonucu Rose Mayer ile tanışır. Kızın acıklı bir hikayesi vardır ve anlatıcı bu acıklı hikayeden fazlasıyla etkilenir. Bu güzel ve talihsiz kıza karşı samimi duygular besler. Zamanla kızla olan ilişkileri ilerler ve beraber küçük bir apartman kiralarlar. Bu dairede Rose, anlatıcı ve anlatıcının küçük köpeği Koton ile beraber mutlu günler geçirirler. Rose çok iyi ve titiz bir ev hanımı olur, gördüğü her şeyi yıkar ve tüm gün deli gibi temizlik yapar. Rose, dışarı çıkmaktan hoşlanmaz, bu yüzden sadece akşamları sinemaya veya bir Fransız kafesine giderler ya da köpekleriyle kısa yürüyüşler yaparlar. Hayatlarından memnun ve mutludurlar ancak mutlulukları pek uzun sürmez. Küçük, hayat dolu köpekleri Koton hastalanır, yemeden içmeden kesilir. Götürmedikleri veteriner kalmaz ama Koton bir türlü iyileşmez.. Koton’un hasta olduğu vakit, anlatıcının dostu Rahmi Bey ziyarete gelir. Köpeği Avrupalı bir veterinere götürmelerini tavsiye eder. Başta karşı çıkarlar fakat başka çareleri olmadığından köpeklerini İtalyan bir veterinere götürürler. İtalyan veterinerin tavsiyesi köpeğin üzerine bir avuç pire koyulmasıdır, anlatıcı; veteriner ile tartışır ve söylediklerini yapmak istemez ama Rose, onu ikna eder ve Koton’un iyileşmesi için bu tavsiyeleri yerine getirirler.

Köpeklerinin iyileşeceğine hiç inanmamalarına rağmen köpekleri eski sağlığına kavuşur. Rose ve anlatıcı bu durum karşısında oldukça şaşkındır çünkü bunun pireler neticesinde olması, onlarca pek mümkün değildir. Anlatıcı bunun nasıl olduğunu öğrenmek için pek sevemediği yaşlı İtalyan veterinerin evine doğru yola çıkar. Anlatıcı artık veterinerden bir şeyler öğrenmek istemektedir. Başta tedavi yöntemine güvenmediği İtalyan veterinerin pirelerin görevlerini anlatmasını çok dikkatle dinler. İtalyan veteriner Allah’ın dünyada hiçbir organı, hayvanı gereksiz yaratmadığını söyler. Dört ayaklı hayvanların çok kirli olduklarını bu yüzden de Allah’ın onların üzerine pireleri koyduğunu bu sayede pirelerin ısırmaları sebebiyle uyuyan köpeklerin uyandıklarında bir daha kolay kolay uyuyamadıkları ve sürekli jimnastik yapmak zorunda kaldıklarından bahseder. Yıkanan , temizlenen köpek ise daima rahat olduğundan giderek tembelleşir ve sonunda da hasta olur der. İtalyan veteriner bundan daha başka gereksiz görülen organların da bilinmeyen görevlerini anlatır ve anlatıcımıza iyi bir ders verir.

Mekan: İzmir

 Zaman: Belirsiz zaman ifadeleri mevcuttur.

Anlatıcı: Kahraman anlatıcı , I. tekil şahıs ağzından anlatım vardır.

Bakış Açısı:
Kahraman bakış açısı

Kişiler ve Özellikleri :
Anlatıcı: Yirmili yaşlarının başında bir delikanlı. İzmir'de bir otelde küçük köpeği Koton ile beraber kalmaktadır. Duygularının düşüncelerine hükmü neticesinde hayatını bir rastlantı sonucu tanıştığı bir kadınla birleştirmiştir.

Rose Mayer:  İri mavi gözlü, sarışın olan bu kız Fransızdır. Aşık olduğu adamın peşine İzmir’e kadar gelmiş fakat adamın ailesi tarafından reddedilmiş ve ortada beş parasız kalmıştır. Bu sırada anlatıcı ile tanışmış ve onunla beraber ev kiralamış ve anlatıcımızın hayat arkadaşı olmuştur. Rose Mayer çok titiz ve temizlik hastasıdır , dışarı çıkıp gezmekten hoşlanmaz. Tek gayesi iyi bir ev hanımı olmaktır. Olgun bir kadındır, hayalperest değildir oldukça realisttir.

Rahmi Bey: Hikaye kahramanının yakın bir arkadaşı.

İtalyan veteriner: Beyaz çatal sakallı ihtiyar bir adam. İşinin ehli bir hekim,oldukça bilgili.

HAZIRLAYAN: Blog editörümüz BEYZA NUR BALCI...

YAZAR HAKKINDA BİLGİ:
ÖMER SEYFETTİN EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ MADDELER HALİNDE...TIKLAYINIZ

ÖMER SEYFETTİN'İN DİĞER ÖYKÜ İNCELEMELERİ İÇİN TIKLAYINIZ


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar