SEDAT UMRAN (1926-2013)
Hayatı


1926’da İstanbul’da doğan sanatçı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Çeşitli kuruluşlarda mütercimlik yapmış ve 1974’te İzmit Sümerbank Boru Fabrikası’nda mütercim olarak çalışırken emekli olmuştur. Birçok dergide şiirleri yayınlanan şair, Almancada çok sayıda çeviriye de imza atmıştır.7 Ağustos 2013'te İstanbul'da vefat etmiştir.

haberi için tıklayınız

Edebi Kişiliği-Sanat Anlayışı
  • Eşyanın iç dünyasını yansıtarak Türk şiirine büyük bir yenilik getirmiş şairdir. 
  • Cansız nesnelerin bilinmeyen dünyalarını okuyucuyla paylaşan Umran, bilinçaltına attığı acılarını; sevinçlerini eşyanın kimliğinde dışa vurarak mutluluğa ulaşabileceğine inanmış bir sanatçıdır. 
  • "Nesne şairi" olarak tanınmıştır . 
  • Nihat Sami Banarlı tarafından keşfedilen Umran, bir süre Yedigün şairleri arasında anıldıktan kendi özgün şiir tarzını buldu ve bağımsız şiirler yazarak sanat yaşamını devam ettirdi. 
  • Hisar, Varlık, Yeditepe, Diriliş, Türk Edebiyatı, Mavera adlı dergisinde şiirleri ve çevirileri yayımlandı. 
  • Şiirlerinde herhangi bir ideolojik düşünce barındırmayan Umran, mısralarında ele aldığı maddeyi, gücünü ve güçsüzlüğü dile getirmek için kullanmıştır. 
  • İkinci Yeni ile Yahya Kemal ve Ahmet Haşim arasında kendine bir çıkış aramaktadır. 
  • 1994 yılında TYB Çeviri Ödülü'nü kazanmıştır.


Eserleri

Şiir:
  • Meşaleler (İLK ŞİİR KİTABI) 
  • Leke 
  • Gittin Taş Atarak Denizlerime 
  • Kara Işıldak 
  • Kış Dörtlükleri 
Çeviri:
  • İnsan Gelişiminin Devri Daimi

Yazıya Tepkini Göster!

6 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Sıkı bir şair olan Sedat Umran,Bu söylediklerinizin yanısıra, nesneleri objektif olarak ele alan,sadece eşyanın ruhuna nüfüz etmeye yönelik olan şiirleride yazmıştır.Umran şiirinde dışavurumun yanısıra,kendi benini işe karıştırmadığı nesne şiirleride vardır.Örnek olarak prizma,arıların dünyası ve lokanta ilk aklıma gelenlerdir, inceleyenler daha çoğunuda bulacaklardır.

    YanıtlayınSil
  2. Sedat Umran Ustanın Alman şiirine özendiğine katılmıyorum,ama avrupadaki büyük şairleri almanca bilmesi sayesinde derinliğine inceleme fırsatı bulmuş ve şiirini beslemiştir.Sedat Umran şiire adanmışlığıyla hayranlık duyulmuş.Genç şairler üzerinde etkili olmuş bir şairimiz.

    YanıtlayınSil
  3. SONSUZLUK ATI da onun en ünlü eserlerindendir...

    YanıtlayınSil
  4. Yukarda yazan görüşe pek katılmıyorum,kendisiyle uzun süren dostluğum olmuştur,şiirde kafiye ve ahenge önem verdiğini bana ifade etmişti,hatta serbest nazımdaki şiirlerinde bile kısmen kafiye ayrıca ahenk uyum vardır.Ayrıca Umran sadece eşya şairide değildir,aşk şiirleri bir başka tatdadır.Akşam şiirleride pek güzeldir.Metafizik şiirdede küvvetli eserler vermiştir.kısacası farklı alanlarda büyük şiirler yazan,Necip Fazıl.Sezai Karakoç gibi şairlerin övgüsünü almıştır Merhum Büyük şairdir.bunu gelecek yüzyıllara kalan eserleri gösterecek diye düşünüyorum,Serbest nazımdada pek mahirdi Ustad.Ayrıca almancadan çevirdiği şiirlerde pek güzeldir.http://sedatumran.com/

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler , bu içeriği en kısa zamanda gözden geçirip yazıyı güncelleyeceğiz... Uyarılarınız için de ayrıca teşekkürler ...

      Sil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar