15 Nis 2015

Çalıkuşu romanının İLK baskısı...

Reklamlar

ÇALIKUŞU ROMANININ İLK BASKISI
Çalıkuşu, hepinizin malumudur Reşat Nuri Güntekin'in çok meşhur bir romanı...Yazar Çalıkuşu'nu 1922 yılında yazmış...Ağırlıklı olarak Anadolu'da geçen ve arka planda Osmanlı'nın son yıllarını anlatan bir roman romanın ana kahramanı Feride'nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır.

Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu'nu önce İstanbul Kızı adıyla dört perdelik bir oyun olarak yazmıştır. Yapıtı, 1922'de Vakit gazetesinde Çalıkuşu adıyla roman olarak yayınlanınca büyük ilgi çekmiştir.

Eser beşinci baskıdan sonra, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından tekrar gözden geçirilip bazı değişiklikler yapıldıktan sonra tekrar yayımlanmıştır.

Çalıkuşu, duygusal bir olayı anlatmakla birlikte dönemin toplumsal sorunlarının eleştirel olarak da ortaya koymaktadır. Çalıkuşu,Türkiye'de yeni ve modern bir dönemin başlamasını özendiren bir roman olarak kabul edilmektedir.

Romanın gerçek bir hayat hikayesine dayandığı ve romanda adı geçen kişinin Feride Polat olduğu söylenmektedir.Kuşadasındakievi restore edilmiştir.Aşağıda Çalıkuşu romanının ilk baskısını görmektesiniz...




Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!