2 Mar 2015

Erdemli olmak ile hikaye kompozsiyon

Reklamlar

ERDEMLİ OLMANIN HALLERİ
Erdemli olmanın en önemli halleri hangileridir? İyilik, doğruluk, cesaret, vefa... Ama hangi
şartlarda? Daha önceleri de zıtlıkların dengesinden söz etmiştik ama yinelemekte fayda var.
İyilik kadar iyi bir şey var mı? Ne kadar huzur verici bir duygu. Etrafına zarar vermemek, kötülüklere rağmen iyi olmaktan vazgeçmemek. Kötülük olmasa iyilik olur muydu? İşte, zıtlıkların dengesinin iyi bir örneği… İyiliğin değeri kötülüğün var olmasından kaynaklanıyor. Bunları binlerce örnekle çoğaltabiliriz. Fakirlik-Zenginlik, Çirkinlik-Güzellik, Açlık-Tokluk ve daha binlercesi...


Marifet, bunca kötülük arasında iyi olmayı başarmak… İyi olmak kötü olmaktan daha zor.Etrafta o kadar kötü şey var ki. Eğer bunları olağan karşılıyorsanız, huzurlusunuz demektir. Demek kötülüklerden fazlaca etkilenmiyorsunuz. Fakat iyi insan öyle mi ya? Bunca kötülüğe şahit olmak, hatta maruz kalmak, iyi insanın ruhunu kurşuna dizmek kadar kötü sonuçlara sebep olabiliyor, Esas olan tüm zorlamalara karşı iyi kalabilmek. Eğer iyiliğiniz ile kötülüklere kalkan olabiliyorsanız, olayları sabırla karşılayıp duruşunuzu bozmuyorsanız ne mutlu size.

Erdemli olmanın ikinci şartı, doğruluktur. Yanlışlıklara rağmen, doğruluk… Dürüst insan olmanın hazzını bir kez tattınız mı, zaten alavere, dalavere size göre olmaz artık. Ünlü biri "dürüstlük gibi yumuşak yastık yoktur" demiş. Yalancılarda, madrabazlarda huzurlu uyku olmaz. Geceler sakız gibi yapışkan ve uzun olur. Uyku kardeş elini eteğini onun yatağından çeker. Üzerindeki yorgan onu ateş gibi yakar.
Dürüstlük yolundan sapanlar yalan yemin edenler, başkalarının arkasından sövenler, iftira atanlar, kendi gayya kuyularının içinde acıyla debelenirler. Dürüstlük, erdemli kişinin huzurla yemek yemesini, nefes almasını, dünyanın renklerini görebilmesini sağlar. Ruhu dürüst olanın, bedeni de sağlıklı olur. Evrene yalan ve riya gönderirseniz geri dönüp, başınıza çöreklenirler. Misliyle size geri dönerler, acı ve pişmanlık içinde kıvranırsınız. Ama ne fayda… Geriye dönüş biletini bulmak o kadar zor ki!

Yaşam zorluklarla dolu. Neredeyse her şey zor ve mücadele gerektiriyor hayatta. Bunların üstesinden gelebilmek için cesaret şart. Tıpkı miniklerin cesaretlenip, ilk adımlarını atması gibi… Suya dalıp korkmadan yüzebilmek gibi… Bu örnekleri de arttırabiliriz. Yeniliklere açılmak cesaret ister. Bilinmeyenleri kabullenmek cesaret ister. Günlük yaşamı, adam gibi sürdürmek cesaret ister. Kötülere, yalancılara rağmen, iyi ve dürüst olmak cesaret ister. Yanlışlıklara, haksızlıklara karşı durmak, yürekli olmak cesaret ister. Bazen, beyhude olduğunu bildiğiniz halde, yine de yel değirmenlerine karşı kılıç sallamak cesaret ister.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, iyi yolda yürümek kararlılığını göstermek cesaret ister. Erdemli olmak kararında iseniz, dağ başını duman aldığında, cesaretle "yürüyelim arkadaşlar" demek erdemli olmaktır.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!