12 Kas 2014

10.SINIF EDEBİYAT NOVA CEVAPLARI SAYFA 84

Reklamlar

Sayfa 84

5. Her bir kıtada işlenen düşünceyi tespit ediniz. Şiirin temasını bulunuz. “Gel gör beni ışk n’eyledi” mısrasının şiirde işlenen tema ile ilgisini belirtiniz.

ŞİİRİN TEMASI İLAHİ AŞKTIR.  (ALLAH AŞKI) “Gel gör beni ışk n’eyledi” dizesi şairin Allah aşkıyla dolu olduğunu vurgulamak içindir.

6. Aşk derdi çeken insan, sürekli sevdiği ile birlikte olmak ister. Sevgili için gözyaşı döker; yemekten içmekten kesilir. 4. kıtada şair, “Benzüm sarı gözlerüm yaş” derken bu psikolojik hâlden hareketle dörtlüğünü kurgulamıştır. Gruplar oluşturarak diğer dörtlüklerin nesnel gerçekliklerini de siz bulunuz.

EDEBİ METİNLERDE NESNEL GERÇEKLİK YOKTUR KURMACA GERÇEKLİK VARDIR. ANCAK YUNUS EMRE ŞİİRLERİNDE KULLANDIĞI BETİMLEMELERDE DIŞ DÜNYANIN NESNEL UNSURLARINDAN FAYDALANMIŞTIR.

7. İkinci kıtada şair, yana yana yürüdüğünü ve akıllı mı deli mi olduğunun farkında olmadığını dile getiriyor. Şairin ya da âşığın bu durumda olmasının sebebi nedir? Kıtanın bütününden hareketle açıklayınız.

ŞAİR ALLAH AŞKINDAN DOLAYI BU DURUMDADIR...
Şair ALLAH'ı yana yana aradığını, Allah'tan ayrı düştüğü için acı çektiğini, Allah'la özdeşleşmeye hazır olduğunu bildiriyor. "Akıllı" ya da "deli" olmadığını söylemesi, onun artık bir dünya hali olan akılla ve delilikle iglilenmediğini göstermektedir, çünkü akıllılığının ve deliliğin ötesine geçmiştir. Allah'a ulaştıktan sonra ne akıllılığın ne de deliliğin değeri olacaktır.

8. Dokuzuncu kıtada yer alan “Dost ilinden âvâreyem” mısrasından ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.


Bu dizeyi tasavvufla açıklayabiliriz. Tasavvufta "dost ili, gurbet" sözleri, "Tanrı-insan" ilişkisini açıklayan kavramlardır. Memleket anlamında olan "il" sözcüğü, mecazi anlamda Tanrı katını karşılar. Tanrı'dan uzak kalış "avarelik"tir. "Gurbet" sözcüğü Tanrı'ya kavuşmamış insanın duru­munu belirtir. Kişinin gurbetten kurtulması, Tanrı varlığı ile bütünleşmesine bağlıdır, buna da ancak sevgi yoluyla varılır. Yunus da bu yoldadır.

9. Okuduğunuz şiirde geçen “Uyanıp Mecnûn oluram” mısrasında şair Leyla ve Mecnun hikâyesine gönderme yapmıştır. Herkesçe bilinen bir olaya, bir manayla inanca veya atasözüne işaret etmeye ne ad verilir? Bu edebî sanatın şiire katkısı ne olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

TELMİH SANATIDIR
ŞİİRE ESTETİKLİK VE ETKİLEYİCİLİK KATAR.


10. Sizce Yunus, kurguladığı bu şiirinde nasıl bir sevgiliden bahsediyor? Onun düşünce dünyasından hareketle cevaplayınız.

ŞİİRİN TEMASI İLAHİ AŞKTIR. SEVGİLİ DEDİĞİ VARLIK HZ. ALLAH'TIR

11. İki grup oluşturunuz. Gruplardan birinin metindeki sevgili, diğerinin de âşık imajının özelliklerini tespit etmesini isteyiniz. Grup sözcüleri aracılığıyla yapılan tespitleri sınıfla paylaşınız. Ardından aşağıdaki tabloya, sevgili ve âşığın özelliklerini sıralayınız.

SEVGİLİ
ULAŞILMAZ
AŞIĞINI AŞKIYLA DERDE DÜŞÜREN
EKSİKSİZ KUSURSUZ

AŞIK
AŞK DERDİ İLE DİVANE OLAN
GÖZLERİ YAŞLI
GÖNLÜ PARAMPARÇA
SEVGİLİYE ULAŞMA ARZUSU İLE YAŞAYAN
AVARE
VS.



DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

3 yorum

Cevapları ne zaman verceksiniz

12.soru flan nerde...:(

Arkadaşlar devamını 84.devamı diye sayfa hazırlanmış ordan bulabilirsiniz,emeği geçenlere çok teşekkürler..

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!