NETTE İLK

SAİT FAİK ABASIYANIK LÜZUMSUZ ADAM HİKAYESİ İNCELEME-ÖZET

Hazırlayan: edebiyatfatihi.net için MUSTAFA TOPÇU...Teşekkürlerimizle...
Hikayenin Konusu: Arkadaşlarından uzaklaşmış, şehirden korkarak sadece mahallesinde vakit geçirmek ten hoşlanan ürkek ve yalnız bir adamın beklentisiz ve lüzumsuz hayatıdır.

Tema: Kentleşme olgusu ve yalnızlık


Ana Fikir: Şehir büyüdükçe insanoğlu yalnızlaşmaktadır.

Bakış açısı: Kahraman Bakış Açısı

Anlatıcı: Kahraman Anlatıcı

Özet: Mansur Bey her günü aynı şeyleri yapmakla geçen rutin bir hayatı olan yalnız bir adamdır. Gözü pek kimseyi görmek istemez. Sadece kendi yaşadığı mahalleyi ve sokaklarını sever. Yedi senedir oradan dışarıya adım attığı azdır. Mahallesi onun tüm hayatıdır. Kendi yaşadığı hariç tüm sokaklarını numaralandırmıştır. Kimi kimsesi olmadığından bu sokaklarda bulunan esnaflarla köklü ahbaplıklar kurmuştur.  Öyle ki onun her zaman ne yiyip içtiğini bilirler. O bu mahalleye hapsolmuş gibidir. İstanbul onu korkutmaktadır. Bir Yahudi kadından hoşlanacak olur. Dostu olduğunu öğrenmesiyle bundan vaz geçer. Mahallesinde yaşayanlar dışında görüştüğü kimse yoktur. Bu yüzde mahallesinden çıkınca kendini garip hisseder. 

Şahıs Kadrosu:
Mansur Bey: Hikayenin baş kahramanıdır. Kimi kimsesi olmayan hayattan beklentisi kalmamış, her günü aynı geçen, mahallesinden dışarı çıkmaya korkan, kendinden geçmiş ve kendi peşini bile bırakmış biridir.
Esnaf Komşular: Sütçü, marangoz, kahve ve pastane işleten Frenk madam, İşkembeci Bayram, yemişçi kadın, Manav Salomon ve lakerdacı.
Aşık Olunan Yahudi Kız: Yumuk elli, büyük memeli, kalın bacaklı esmer kızdır. Dostu olan marangozun karşısında oturmaktadır.
Yaşlı Adam: Mansur bey’le aynı gazinoya gider. Ellili yaşlarında, kır saçlı ve bıyıklı, iri yarı, okumuş biridir. Tek kusuru küçük kızlara ilgi duymasıdır.
Zurnacı: Genç irisi, pek şişman, her yeri yağ içinde biridir. Gazinoya on birde gelir. Saz heyetinin son numarasıdır. Pantolonunun önü hep iliksizdir.
Eski Ahbaplar: Mahallede ara sıra Mansur Bey’e denk gelip ona laf atarlar. Onun burada oturduğunu bilmezler.


Dil ve Anlatım: 
lüzumsuz adam hikayesi Halk anlatıcılığının izleri görülür. Konuşma dili kullanılmıştır. Hikâyede bolca tasvire yer verilmiştir. Betimleyici bir anlatıma başvurulmuştur. Klasik cümle yapısından devrik cümle yapısına geçişin izleri görülür. Hikâyede olay örgüsü arka plana itilerek düşünce, çağrışım ve hislere ağırlık verilmiştir.


Hikaye Hakkında: Hikaye aynı adı taşıyan kitapta yayınlanmıştır. Bu Sait Faik’in yayınlanan dördüncü kitabıdır. 1948 yılında yazarın Siroz hastalığına yakalandığı dönemde yazılmıştır. Yazar bu dönemde bohem bir hayat sürer ve içine kapanarak kendini daha çok dinlemeye, kendini lüzumsuz bir adam olarak görmeye başlar. Önceki hikâyelerde görülen insana dair umut kaybedilmeye başlamış, insana olan güven azalmıştır. Sait Faik kalabalıklar içinde yalnızlaşan bir adam olarak ortaya çıkmaktadır.

HAZIRLAYAN : edebiyatfatihi.net için HAZIRLAYAN : MUSTAFA TOPÇU
Kendi blogu: www.edebitat.com

YAZAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER:
                                                                                                                                         
   

Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. dil anlatımda dil özellikleri ve anlatıcı bakış acısını yazsak dil özelliklerini nasıl yazabilirim?

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar