29 Eki 2014

9.SINIF EKOYAY EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 71

Reklamlar

SAYFA 71
2-Etkinlik: Tarihte Lale Devri olarak adlandırılan yıllardaki hâkim zihniyet ile dönemin edebî eserleri arasında ne gibi benzerlikler vardır? Bu benzerliklerin sebepleri nelerdir? Dönemin şair­leri, Lale Devrinin kültürel hayatını nasıl yansıtmışlardır? Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

1.  “Gün Eksilmesin Penceremden” adlı metindeki
Ne doğan güne hükmüm geçer,
Ne hâlden anlayan bulunur;
Ah aklımdan ölümüm geçer;
dizelerinde şair neleri anlatmaktadır? Şiirde şairin duygularının nasıl ve neden değiştiğini sözlü olarak ifade ediniz.

    Şair büyük bir çaresizlik içindedir.Şair  ölümünün yaklaştığını düşünüp büyük bir üzüntü duymaktadır. www.edebiyatfatihi.net
EK BİLGİ: Yukarıdaki şiirin şairi CAHİT SITKI TARANCI ÖLÜMDEN NEDEN BU KADAR ÇOK KORKUYORDU, TIKLAYIN, GENEL KÜLTÜRÜNÜZ ARTSIN...
2-Sınıfa getirdiğiniz farklı dönemlerde yazılmış şiir metinlerini yapıları bakımından karşılaş­tırınız. Şiiri oluşturan yapı unsurlarının dönemlere göre farklılık gösterip göstermediğini tartışı­nız. Ulaştığınız sonuçları aşağıdaki noktalı yere yazınız.
   Mehmet Emin YURDAKUL’un Cenge Giderken şiiri ile şuradaki bir gazeli karşılaştırabiliriz. www.edebiyatfatihi.net
Cenge Giderken: Bu şiir ses ve anlam kaynaşmasından meydana birimlerin (dörtlüklerin) bir tema etrafında birleşmesiyle oluşan yapıya sahiptir.Şiir 5 dörtlükten oluşmuştur.Şiir Milli Edebiyat dönemine aittir ve bu dönemde halk şiiri geleneğinden yararlanılmış, şiirlerde dörtlük nazım birimi ve sade bir dil kullanılmıştır.
 www.edebiyatfatihi.net
Gazel: Gazelimiz şu sayfadaki Necati'nin gazeli olsun...Necati'nin gazeli beş beyitten oluşmuş ve aşk teması etrafında bir araya getirilmiştir...Bu gazelin yapı unsurları ile yukarıdaki Cenge Giderken adlı şiirin yapı unsurları farklıdır, gazel Divan şiiri geleneğine göre yazılmış ve yapı unsurlarını bu gelenek şekillendirmiştir.
     
3-Etkinlik: Bir paragrafı oluşturan ögelerle bir şiiri oluşturan ögeleri karşılaştırınız. Benzerlikleri ve farklılıkları sözlü olarak ifade ediniz.
       Bir paragrafı oluşturan unsurlar sözcük>sözcük gupları > cümlelerdir.Bu cümleler metnin ana düşüncesi etrafında bir araya getirilir.Bir şiiri oluşturan unsurlardan en önemlisi dizelerdir.Cümleleri bir araya getirirken anlamsal bağlantılara ve ana düşünceye  dikkat edilir iken dizeler bir araya gelirken  ahenge ve temaya  dikkat edilir.

3-“Şiir öyle ayrı bir dildir ki başka hiçbir dile çevrilemez. Hatta yazıldığı dile bile.” ifadesiyle ne anlatılmak istendiğini aşağıdaki noktalı yere yazınız.
    Şiirin yoruma açık olduğu anlatılmak istenmektedir.Şiir metinleri çok anlamlı metinlerdir. www.edebiyatfatihi.net
4-Bir şiiri mi yoksa bir düz yazıyı mı ezberlemenin daha kolay olduğunu tartışınız. Tartışma so­nuçlarını sözlü olarak ifade ediniz.
      Şiiri ezberlemek daha kolaydır.Çünkü şiirler ahenkli ve akılda daha kalıcı olmayı sağlayan redif ve kafiye gibi ögeler içerir.
5-Güzel şiir, gerçek olmayanı terennüm eder ama bu terennüm ettiği şey hem gerçekten da­ha güzeldir hem de gerçekten daha gerçektir.” sözünü yorumlayınız.
    Şiirde anlatılanlar gerçeğin sanatlı bir şekilde ifade edilmesidir.Kurgusal bir dünya yaratan şiirde esas olan estetik zevk uyandırmaktır.

6- Bir şiirin her okuyucu tarafından farklı yorumlanmasının sebepleri nelerdir? Sözlü olarak ifa­de ediniz.
   Şiir metinlerinin çok anlamlı olması yani yoruma açık olmasıdır.

7-Şiirlerin yapı unsurları ile şairlerin sanat anlayışları arasındaki ilişkiyi sözlü olarak ifade edi­niz. www.edebiyatfatihi.net
Şair hangi dönemde yaşadıysa hangi edebi geleneğe mensupsa o edebi gelenekte kullanılan yapı unsurları şairin şiirinde yer alacaktır.Yani şair koşma nazım şeklinin çok kullanıldığı bir dönemde yaşadıysa nazım birimi olarak dörtlükten ölçü olarak heceden faydalanacak.Sade bir dille şiirini kaleme alacaktır.Yani şairin yaşadığı döneme has olan anlayış şiire de yansıyacaktır. www.edebiyatfatihi.net

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

3 yorum

harbi ii cevaplar langgg

Teşekkürler...

sagulassın sagulassın teşaggurlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!