3 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT EKOYAY CEVAPLARI SAYFA 40

Reklamlar

sayfa 40
10-“Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı metinde anlatılanların gerçek hayatta yaşanıp yaşa- namayacağını tartışınız. Metinde insana özgü özelliklerin, hayattan bire bir mi yoksa kurgulana­rak mı alındığını sözlü olarak ifade ediniz.

Metinde anlatılanlar gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek nitelikte olaylardır fakat bu olayların birebir yaşanması mümkün değildir.Metindeki olay örgüsü kurgulanmıştır.Dolayısıyla insana özgü özellikler de kurgulanarak verilmiştir.Kurgulama anlatmaya bağlı metinlerin en önemli özelliğidir.



11-“Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı metnin dil özelliklerinden, metinde söz edilen “vapur, gazete ve radyo” gibi araçları göz önünde bulundurarak edebî eserin yazıldığı zamanı beIirlemeye çalışınız. Metinden hareketle edebî eserin yazıldığı dönemin özellikle rinin yazar tarafından met­ne nasıl yansıtıldığını açıklayınız.

Eserin yazıldığı zamanı tam olarak tespit etmemiz mümkün değildir.Çünkü zaman da kurgusal bir zaman olarak karşımıza çıkabilir.Yaşanılan zaman konusunda ipuçları elde edebiliriz belki fakat yukarıda da söylediğimiz üzere yaşanılan zamanı tam olarak tespit edemiyoruz.

Metinde tramvaylardan radyolardan bahsedilmiştir.Yani günümüzden kırk elli yıl öncesini işaret ettiğini söyleyebiliriz.

12-“Farklı biIim dallarına ait bilgilere sahip olmak, kültürlü ve birikimli olmak, beIirli bir yaş ve olgunluğa sahip olmak” gibi özelliklerin bir metnin yorumlanmasında ne gibi etkileri olabile­ceğini tartışınız. Tartışma sonunda edebî bir metnin anlamlandırılmasına nelerin etki ettiğini lis­te hâlinde tahtaya yazınız.

  • Bir metnin yorumlanmasında okuyucunun yaşı,kültürel seviyesi,eğitim durumu,yaşantıları çok önemlidir.
  • Bir metnin anlamlandırılmasında aşağıdaki kriterler etkili olur:
  • Okuyucunun geçmişte yaşadıkları
  • Kültürel durum
  • Yaş
  • İçinde yaşadığı toplumun gelenek ve görenekleri
  • Yetiştiği çevre
  • İyi bir okuyucu olması
  • Entelektüel seviyesi

13-“İnsanların sabah işlerine gitmek için toplu taşım araçlarına koşuşturmaları, geç kalma te­laşı içinde olmaları” konusunu hangi edebî tür içinde işlemeyi tercih edersiniz? Dış dünyadaki somut ob elerin ya da iç dünyamıza ait duygu, düşünce ve hayallerin edebî bir metnin teması olup olamayacağını sözlü olarak ifade ediniz.


Hikaye ya da romanda işlenebilir.Dış dünyaya ait unsurlar iç dünyaya ait duygu ve düşünceler edebi bir metnin teması olabilir.Çünkü bir edebi eser temelde insan gerçekliğini anlatır.Bu yüzden de insana ait ne varsa edebi eserin teması olabilir.


14-Bilimsel gerçeklik ve edebî gerçeklik kavramları arasındaki farkIılıkların neIer olduğunu tartışınız. Ulaştığınız sonuçları maddeler hâlinde tahtaya yazınız.

Bilimsel gerçeklik olanı olduğu gibi anlatan gerçekliktir.Edebi gerçeklik ise kurgusal gerçekliktir.Yani yazarın duygu düşünce ve hayal dünyasıyla yoğrulmuş bir gerçekliktir.



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

Allah razı Olsun saolun hocam

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!