27 Eki 2014

9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 69

Reklamlar

SAYFA 69
1. “Cenge Giderken” şiirinin teması ile Mehmet Emin Yurdakul’un hayatı ve şiirin yazıldığı dö­nem arasında paralellikler kurmaya çalışınız. Ulaştığınız sonuçları aşağıya yazınız
Şiirin teması kahramanlıktır.Şiir Kurtuluş savaşı öncesi başlayan Milli edebiyat dönemi şiiridir.Mehmet Emin Yurdakul da milli edebiyat döneminin önemli şahsiyetlerinden biridir.Bu dönemde edebiyatımızda Türkçülük fikir akımı öncülüğünde sade bir dille kahramanlık,Anadolu ve Türklük temalı şiirler sade bir dille yazılmıştır.Dolayısıyla böyle bir zihniyete sahip olan bu dönemde M.Emin YURDAKUL bu şiiri yazmıştır. 

2-Cenge Giderken” şiirini yorumlayarak metnin yazıldığı dönemdeki şiir anlayışıyla karşılaş­tırınız. Sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
EK BİLGİ:
Mehmet Emin Yurdakul, “Anadolu’dan Bir Ses yahut Cenge Giderken” adlı şiirini, 1897′de Türk-Yunan Savaşı üzerine yazar. Bu şiir, Selanik’te Asır gazetesinde yayımlanır ve büyük ilgi görür. Şair, vatan için milletimizin yapması gereken fedakarlığı dile getirir ve milli bilinci uyandırma amacını güder. Türkçülük akımının etkisinin yoğun olarak görüldüğü bu şiirde, Türk evladının vatanının kulu olduğu ve ne pahasına olursa olsun onu koruması gerektiği vurgulanıyor. Mehmet Emin, bu şiirinde de milli şuur ve heyecanı ön plana alır. edebiyatfatihi.net Döneminin ülke şartları onu bu tarz şiir yazmaya zorlar adeta. “Dönemin kozmopolit aydınlarına Ben Bir Türküm diye seslenen www.edebiyatfatihi.net  Milli Şair, yüzyıllarca ilgisizlikten bir köşeye çekilmiş olan sessiz çoğunluğun gür bir sedası oluyordu” 

1-Etkinlik: Bir arkadaşınız sınıfa daha önce getirdiğiniz şiirleri karışık olarak ve şair ismi söy­lemeden okusun. Hangi şiirin hangi şaire ait olduğunu belirlemeye çalışınız. Tahminlerinizi sebep­leriyle birlikte sözlü olarak ifade ediniz.
Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirini sınıfınıza götürebilirsiniz.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

1 yorum var

demokrasi kitabı yokmu accaba

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!