12 Eki 2014

10. sınıf NOVA yayınları edebiyat kitabı cevapları sayfa 50

Reklamlar

10. sınıf nova yayınları edebiyat kitabı cevapları 
sayfa 50
SAYFA 50
1. İki gruba ayrılınız.Birinci grup olarak Ergenekon, ikinci grup olarak da İlyada Destanı’nın -dil ve anlatım, tema, kişiler, olay örgüsü ve mitolojik ögeler yönüyle- özelliklerini belirleyiniz. Aşağıdaki tabloya bu özellikleri yazınız.




2. İlyada Destanı’ndaki temanın hayatla ilişkisini açıklayınız.

Kahramanlık teması insanlığın ilk zamanlarından beri hayatın içinde olan ve edebi ürünlerde sıkça işlenen bir temadır.

3. İlyada Destanı’ndaki kişileri ve bunların özelliklerini söyleyiniz. Kişilerin olay örgüsündeki işlevlerini belirtiniz.


4. Destanlarda amaç toplumu eğiterek bir hedef oluşturmak mı yoksa sanat yapmak mıdır? “Ergenekon Destanı’nda” öğretici ve sanat değeri olan ifadelere örnekler veriniz. Bulduğunuz ifadelerden hareketle - öğretici metin işleviyle sanat metni işlevinin bir arada bulunup bulunmadığını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

Destanlarda amaç toplumu eğiterek bir hedef oluşturmaktır. Ancak bu amacı verirken de sanat yönünü de kullanmıştır. Örneğin seslerin kelimelerin tekrarı ile ahenk oluşturulmuş edebi sanatlara başvurulmuş vs. Yani sanatsal metin özellikleri de var. öğretici metin işleviyle sanat metni işlevinin bir arada bulunması mümkündür.

5. Toplumda henüz iş bölümünün gerçekleşmediği, hayalin akılla ilgili davranışlarda hâkim olduğu bir dönemde oluşan “Ergenekon Destanı”nın dönemin tarihî, siyasi ve kültürel yapısıyla ilişkisini açıklayınız.

O dönemde aklın ve bilimselliğin ön planda olmadığını bilmekteyiz. Daha çok mitolojik unsurlarla hayali ve efsanevi ifadelerle olayların açıklandığını görmekteyiz.  Dolayısı Ergenekon Destanı o dönemi yansıtan bir üründür.

6. Türklere ait “Ergenekon Destanı”yla bir Yunan destanı olan “İlyada”yı yapı, tema ve dil anlatım
bakımından karşılaştırınız. Ayrıca bu destanlarda ortak özellikler olup olmadığını söyleyiniz. Destanlarda
ortak özelliklerin bulunmasının sebepleri sizce neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Temaları ortaktır. Dil ve anlatım olarak da benzerdir.  Bir çok ortak özellikleri vardır. Anlatımları , biçimleri, temaları vs.  ortak özelliklerin bulunmasının sebepleri ise oluştukları dönemle alakalıdır. Aynı dönemin ürünleridir.  Mitolojik çağın ürünü oldukları için ortak özellikler göstermektedirler.

7. Günümüz şiir ve romanlarında destanlara ait motiflerin bulunmasını nasıl açıklarsınız? Bunun kültür ve medeniyetle olan ilişkisi ne olabilir? Açıklayınız.

Destanlar günümüz edebiyatını teması yönünden etkilemiştir. Bugün birçok roman, hikâye veya şiir gibi türlerde olağanüstülükleri, abartılı anlatımları ve kahramanlık temasını çok sık görmekteyiz.Bu durum kültürün devamlılığıyla ve gelenekle ilişkisini ortaya koyar.


Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

2 yorum

1. soruda kişiler den Kayan soyundan Börte Çene olmalıydı. Öyle değil mi bence yanlış yazılmış.

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!