30 Eyl 2014

EKOYAY 9.SINIF EDEBİYAT CEVAPLARI SAYFA 35 (ilk kez)

Reklamlar

Sayfa 36
4-Metinde, edebî eserin varlık sebebinin hangi ifadelerle diIe getirildiğini sözlü olarak ifade ediniz.
Bu şekilde hayatiyet bulan kelimeler, bir tercih, bir tavır ve nihayet bir üslup oluşturur. Üslup ile ruh hâli arasında çok yakın bir ilişki vardır. Günlük hayatta neşeli iken seçtiğimiz kelimeler, kul­landığımız telaffuz ve ses tonu; üzüntülü iken kullandığımız kelimeler ve telaffuzlarla karşılaştı­rırsak psikolojik durumumuz ortaya çıkar. Sözlerimiz, o anki meramımızı anlatırken derunumuz- daki hâller kelimelere akar

Yani insana dair ne varsa edebi eser onu anlatır.Eebi eserin temel hareket noktası elbetteki insandır.

5-Yazar, edebî metinlerin yazıldıkları dönemle ilişkili olduklarını nasıl ifade etmektedir? Açık­layınız
Yazılı ve sözlü bütün iletişimleri; geçmiş toplumların gelenek ve göreneklerini, sosyal yapıla­rını, siyasi örgütlerini ve bütün kurumlarını; hâlihazırdaki toplumların hemen gö rünen ve görünemeyen bütün özelliklerini; ferdin il gi merkezlerini ve psikolojik açılımlarını, sosyal paylaşımla­rı; kültürler arası ilişkileri; cemiyetlerin zevk muhitlerini; entelektüel veya popülist grupIarı; yu­karıda anlatmaya çalıştığımız ilişki zincirini, kompoze ve bütünlük fikriyle, estetik yorumlarla ve daha pek çok yönleriyle edebî eserlerde görmek mümkündür.

Yazar bu ifadelerinde bir toplum duygusu ,düşüncesi ,hissi ,yaşam tarzı ne ise bunların bütününe edebi eserin yer verdiğini anlatmaya çalışmıştır.


6-Edebiyat ve Hayat” adlı metnin yapı birimlerini belirleyiniz. Yapı birimleri arasındaki an­lam bütünlüğünün hangi unsurlar aracılığıyla sağIandığını açıkIayınız. Metnin yapı birimlerini bir şema üzerinde gösteriniz. Bu birimlerin metindeki an I am bütünlüğünü nasıl sağ I adığını tar­tışarak metnin iskeletini gösteren bir şema oluşturunuz.


Bu metin Giriş,Gelişme ve Sonuç bölümlerinden oluşmuştur.Bu bölümler birbirine bir ana düşünce etrafında bağlanmıştır.
İlk iki paragraf giriş bölümünü son paragraf sonuç bölümünü diğer paragraflar ise gelişme bölümünü içermektedir.

7“Edebiyat ve Hayat” metninde, yazarın dilin hangi işlevlerini kullandığını sebepleri ile bir­likte açıklayınız.


Yazar herhangi bir hususta bilgi verme amacı güttüğü için dil de göndergesel işlevde kullanılmıştır.Ayrıca söz konusu metin öğretici bir metindir.

1. Etkinlik: Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş” şiirini farklı kişilere oku muş ve şiirin onlar­da bıraktığı tesirleri gözlemlemiştiniz. “Otuz Beş Yaş” şiirinden hareketle edebî bir metnin farklı kişilerde farklı tesirler bırakmasının sebeplerinin neler olabileceğini aşağıdaki noktalı yere yazı­nız.
Otuz Beş Yaş şiirinden  her okuyanın farklı yorumlar çıkarması edebi metinlerin çok anlamlılığıyla ilgilidir.Bu çok anlamlılık okuyanların bilgisi,birikimi,kültürü, ruh durumuyla birleşince kişiden kişiye farklılık gösteririr ve herkeste farklı tesirler bırakır.

1. Etkinlik: Seyrettiğiniz bir filmi kısaca anlatınız. Filmde anlatılanların ve görüIenlerin aynısı­nın gerçek hayatta yaşanıp yaşanamayacağını tartışınız. Tartışma sonun da edebî metnin de ya­şanılan gerçekliği olduğu gibi yansıtıp yansıtamayacağını sözlü olarak ifade ediniz.
Filmde anlatılanların AYNISI gerçek hayatta YAŞANAMAZ...Çünkü filmler kurmaca yapımlardır ve  filmdeki olay örgüsünün gerçek hayatta bire bir tıpa tıp aynen yaşanması mümkün değildir.Edebi metinler de yaşanılan gerçekliği dönüştürerek kurmaca halinde yansıtır.

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

5 yorum

sayfa yanlış 35. olması gerekior teşekkür ederim

2 tane 1. etkinlik yazılmış ama sağolun
arkadaşlar yanlış yapmasın die bilgi veriyim dedim

Arkadaşlar bence 2.etkinliğin cevabının tıpatıp aynısını yazmayın çünkü anlatim bozukluğu var demedi demeyin

@Adsız :)) HAKLISIN ; AMA PEKİŞTİRME YAPMAK İÇİN EŞ ANLAMLI KELİMELERİ KULLANDIK...OLAY ÖRGÜSÜNÜN AYNISININ YAŞANMAYACAĞINA VURGU YAPTIK...

çok saoln bazı karşklılkar olsada çok işime yaradı teşekkürler emeğinize sağlıkk :))

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

Edebiyat yazılılarında başarınızı artırın, kanalımıza abone olun!